Români în lume - 22.01.2018

români în lume - 22.01.2018 Filmul 'Ceaţa', regizat de Adi Voicu, a câştigat Marele Premiu al Juriului pentru scurtmetraj european la Festivalul Premiers Plans D'Angers.

Filmul 'Ceaţa', regizat de Adi Voicu, a câştigat Marele Premiu al Juriului pentru scurtmetraj european la Festivalul Premiers Plans D'Angers. Juriul pentru film scurt al celei de-a 30-a ediţii a Festivalului, care a avut loc în perioada 12 - 21 ianuarie, a avut în componenţă renumiţi regizori şi scenarişti din Algeria, Franţa şi Marea Britanie. Filmul, primul de ficţiune din cariera regizorului, prezintă povestea unui cuplu care doreşte să adopte un copil. Dorinţele şi trăirile interioare puternice ale cuplului sunt ţinute în frâu în această poveste emoţionantă în care soţul şi soţia sunt evaluaţi de un asistent social pentru eligibilitatea adopţiei. 'Ceaţa' a avut premiera internaţională la începutul anului 2017, la Festivalul de la Rotterdam. A participat în competiţiile mai multor festivaluri din Portugalia, Spania, Franţa şi a mai fost premiat la Festivalul Message to Man din Sankt Petersburg cu Premiul Centaur pentru cel mai bun debut.


Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chișinău, în colaborare cu mai multe organizaţii din Republica Moldova, organizează, pe 23 şi 24 ianuarie, o serie de manifestări cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Seria de evenimente debutează cu masa rotundă "Centenarul Unirii. Basarabia pe calea afirmării identității naționale (24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 1918)". La manifestare vor participa istorici, juriști, politologi și filosofi, care vor dezbate subiecte privind Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859 şi declararea independenței Republicii Democratice Moldovenești la 24 ianuarie 1918. Se vor discuta şi subiecte consacrate Unirii Basarabiei cu România și Centenarului Marii Uniri. Evenimentul va avea loc în Sala mică a Academiei de Știinţe a Moldovei.


Mii de creații populare din folclorul moldovenesc, aflate în patrimoniul Academiei de Științe a Moldovei, vor fi digitizate și conservate în 2018 în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare britanică. Grantul, câștigat de dr. Victor Ghilaș, muzicolog şi director al Institutului Patrimoniului Cultural din Chișinău, prevede digitizarea unei părți a arhivei folclorice culese în satele moldovenești în perioada 1946-1970. Grantul este oferit de British Library. Materialul supus digitalizării este constituit din însemnări în scris și înregistrări pe benzi magnetice ale unor cântece populare, colinde, basme și multe alte creații folclorice, culese pe teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, dar și pe teritoriul învecinat al Ucrainei, în perioada sovietică. În urma digitizării, el va putea fi consultat, în scopuri non-comerciale, cu respectarea normelor legale în vigoare, pe site-ul dedicat al proiectului și pe site-ul British Library.


Ca parte a programului de celebrare a Centenarului Marii Uniri în acest an, ICR Londra organizează, pe 23 ianuarie, un eveniment dedicat Unirii Principatelor Române care își propune să ofere o dublă perspectivă, română și britanică, asupra acestei realizări istorice fără de care Marea Unire de la 1918 ar fi fost de neimaginat. Discuția îi are ca protagoniști pe istoricii David Brown, expert în politica externă a Marii Britanii, și Dennis Deletant, cel mai mare specialist britanic în istoria României, cărora li se alătură jurnalistul Ion Ioniţă, redactorul-şef al popularei reviste "Historia".  Cei trei vor privi Mica Unire dintr-o dublă perspectivă, analizând atât semnificația acestui important moment istoric pentru români şi legătura sa cu Marea Unire din 1918, cât şi rolul și poziția Angliei în acest proces. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-01-22 12:14:00
Vizualizari: 643
TiparesteTipareste