Alba Iulia

alba iulia Astăzi vă invităm la Alba Iulia, un oraş încărcat de istorie. Situată în centrul ţării, aşezarea încântă călătorii prin multitudinea de monumente istorice, vestigii ale trecutului milenar.

Astăzi vă invităm la Alba Iulia, un oraş încărcat de istorie. Situată în centrul ţării, aşezarea încântă călătorii prin multitudinea de monumente istorice, vestigii ale trecutului milenar. Un oraş european, modern, împărţit în oraşul de sus şi oraşul de jos, aşa se prezintă Alba Iulia în prezent. Oraşul de sus cuprinde monumentele istorice milenare, bine întreţinute, în timp ce oraşul de jos a fost construit mult mai aproape de timpurile moderne.


Anul acesta, în data de 1 decembrie, se vor împlini 100 de ani de când, la Alba Iulia, se realiza prin voinţa mulţimii adunate pe platoul din apropierea cetăţii medievale, unirea tuturor provinciilor româneşti într-un singur stat. Mihai Coşer, purtător de cuvânt la primăria municipiului Alba Iulia. "Se conturează un an turistic deosebit  de atractiv atât pentru hotelieri cât şi pentru cei care vor veni în Alba Iulia. Tind să cred că este un an în care conştiinţa tuturor românilor se îndreaptă spre Alba Iulia. Este anul centenar şi, de-a lungul anului, se vor petrece foarte multe evenimente pe lângă cele consacrate. Cel mai probabil, Gala UNITER (Uniunii Teatrale din România) se va ţine anul acesta la Alba Iulia. Este un eveniment de marcă, iar acesta va aduce la Alba Iulia absolut tot ce e mai bun în lumea teatrului. Vladimir Cosma este un artist care va veni anul acesta la Alba Iulia, la Sărbătoarea Muzicii. Vă pot spune că este, probabil, cel mai prolific compozitor român şi care a compus majoritatea melodiilor din filmele cu Louis de Funès. Partiturile sale l-au făcut dorit pe toate scenele din lume. Va fi un concert excepţional în data de 24 iunie. De asemenea, anul acesta vom încerca să facem din cetatea Alba Iulia un cinematograf în mişcare. Vom face proiecţii 3D pe toată suprafaţa zidurilor cetăţii, de jur-împrejur, ceea ce înseamnă un nou traseu turistic de aproximativ trei km. Odată cu lăsarea serii, turiştii vor putea privi pe etape, momentele marcante din existenţa naţiei române. Nu e lipsit de interes că, nici în acest an, nu vom renunţa la unul dintre elementele definitorii ale cetăţii: gărzile care au atât de mult succes la public."


Despre cetatea de tip Vauban, construită în secolul al XVIII-lea, mulţi spun că este atracţia principală a oraşului. Este o cetate în formă de stea, unică în această parte a Europei şi a doua ca importanţă din Europa după o cetate similară din Luxemburg. Am aflat de la Mihai Coşer, purtător de cuvânt la primăria municipiului Alba Iulia, că garda austriacă va avea de la începutul lunii aprilie un spectacol în fiecare zi, în jurul orei 12.00. "Atunci, va avea loc schimbarea gărzii. În weekenduri, acesta va fi mai bogat: cu trageri de tun şi cu defilare. Anul acesta va continua să fie văzută trupa de reenactment Legiunea Gemina, care şi-a dovedit talentul şi a fost prezentă la multe festivaluri din România şi de peste hotare. Vor putea fi văzuţi gladiatori, romani, nimfe, alături de o gardă nouă: Garda Unirii. Sunt soldaţii care au păzit Unirea de la 1918. Spectacolele vor avea loc în fiecare weekend, când se vor organiza şi ateliere de bătut monede."


În Alba Iulia vă va impresiona catedrala romano-catolică Sf. Mihail, un alt obiectiv turistic major al oraşului. Construită în secolul al XI-lea, a cunoscut un secol mai târziu modificări care au adus-o în forma pe care o putem vedea astăzi. Este cea mai veche catedrală din sud-estul Europei. Conţine elemente gotice, renascentiste şi, desigur, romanice, stilul iniţial în care a fost construită. Totodată, puţină lume ajunge în Alba Iulia şi nu vizitează Muzeul Unirii. Pentru cei care îi calcă pragul este o incursiune în timp. Veţi cunoaşte epoca paleolitică, epoca bronzului, epoca romană, atunci când în Alba Iulia se găseau două castre romane, unul militar şi unul economic, epoca medievală şi veţi realiza că trei sau patru ore de vizită ajung doar dacă incursiunea dumneavoastră în timp va fi una superficială. Revenim însă la evenimentele anului 2018, alături de Mihai Coşer, purtător de cuvânt la primăria municipiului Alba Iulia. "Alba Iulia va face anul acesta o declaraţie cu privire la cei 100 de ani de la unirea principatelor române. Este o declaraţie în care vom spune ce simţim noi la 100 de ani de la unire. Radio România Internaţional este unul dintre primii reprezentanţi ai mass-media care află acest lucru. Această declaraţie pune accent pe copii şi tineri. Aşa cum spunea şi regele Mihai cândva, noi trăim cu convingerea că ţara e luată  cu împrumut de la cei tineri şi trebuie păstrată pentru a o da înapoi la momentul potrivit. Din acest motiv, vă voi mai dezvălui un punct major. Va exista o Alee a Centenarului, flancată de aproximativ 100 de arbori, plantaţi de 100 de copii din ţară în urma unui concurs pe care îl vom face public la nivel naţional."


Fiecare arbore va purta numele unui copil şi un spaţiu destinat fotografiilor. Copilul va fi fotografiat în diverse momente, până la maturitate, alături de arborele care-i poartă numele. Mihai Coşer. "Copiii înseamnă foarte mult pentru noi în anul centenarului. Vom avea în toate colţurile cetăţii Alba Carolina diverse ateliere dedicate lor. Vom avea şi un festival foarte mare, dacă ar fi să comparăm, un fel de Untold al copiilor. Vom schimba mult din atitudinea noastră faţă de copii şi tineri prin intenţia clară de a avea şi un Muzeu al Ştiinţei în Alba Iulia, lucru unic în România. Va fi realizat în decurs de doi, trei ani, întrucât este o investiţie foarte mare. Alba Iulia cuprinde toată istoria acestei ţări în decurs de 2.000 de ani, dar şi repere europene. Aici se află Palatul Principilor, un obiectiv pe care noi îl vom restaura începând din acest an printr-un proiect european. Din Palatul Principilor a fost condusă întreaga Europă în anumite momente istorice. Există foarte multe lucruri pe care le poţi admira, cu care poţi interacţiona. Mai nou, avem o infrastructură digitală, pusă la dispoziţia turiştilor, creată de cei mai buni şi mai dinamici dezvoltatori de programe informatice din lume."

            

Programaţi-vă, aşadar, în 2018, o vizită în Transilvania, la Alba Iulia. Nu veţi descoperi un singur oraş, ci o întreagă regiune încărcată de istorie, legendă şi plină de tradiţii. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-01-25 14:30:00
Vizualizari: 821
TiparesteTipareste