Mâncaruri din Transilvania

mâncaruri din transilvania Provincie istorica româneasca din interiorul arcului carpatic, Transilvania este caracterizata, din punct de vedere gastronomic, de mâncaruri bogate în grasimi, fiind influentata de bucataria austriaca si maghiara.

Provincie istorica româneasca din interiorul arcului carpatic, Transilvania este caracterizata, din punct de vedere gastronomic, de mâncaruri bogate în grasimi, fiind influentata de bucataria austriaca si maghiara. Este utilizata destul de mult carnea de porc, untura de porc si rântasul obtinut din ceapa înabusita si faina usor rumenita. La unele ciorbe este folosit tarhonul, o planta aromatica, venita în mod sigur pe filiera saseasca. Este folosita foarte mult slanina fiarta, afumata si "tavalita" prin boia de ardei, consumata tot timpul anului ca atare sau ca adaos în diferite mâncaruri. Sosurile si salatele îndulcite îsi au originea în bucataria maghiara, la fel ca si boiaua de ardei. Bucataria din Transilvania este renumita prin preparate precum balmosul, supa de varza cu smântâna, ciorba ardeleneascã de porc sau de vacã, ciorba de carne cu tarhon, tochitura cu afumãturã si multe altele. Spre deosebire de alte zone, în Transilvania, sarmalele, pregatite din foi de varza si carne de porc, au dimensiuni apreciabile.


Aşa-numita ciorba ardeleneasca cu afumătură se pregateste usor, însa, înainte de a o pune în oala de ciorbă, trebuie să opărim puţin carnea afumată, fie jambon, fie costiţă, deoarece astfel se mai elimina din sarea folosita la conservare. Avem nevoie de jumătate de kg de carne afumată, de 8 ... 10 cartofi de mărime mijlocie, două cepe, doi morcovi, un pahar de smântână, două galbenusuri de ou si oţet. Costita sau sunca trebuie pusa într-un vas cu apa clocotita unde o lasam la fiert câteva minute. O scurgem si apoi tăiem carnea în cubuleţe pe care le trecem într-un vas cu 3 ... 4 litri de apă şi lăsăm sa fiarba. Adăugăm, pe rând, cartofii, morcovii şi cepele, toate tăiate mărunt. Separat, într-un castron, amestecăm gălbenuşurile cu smântâna. Adaugam câte un polonic cu zeama si amestecam. La final, turnam amestecul din castron peste ciorba ramasa în oala si omogenizam. Ciorba se acreste cu doua, trei linguri de otet din vin sau cu otet în care a fost conservat tarhon.

            

În pensiunile din zona Sibiului se pregateste tocanita de vitel în ceaun de fonta. Se poate pregati în aer liber, la foc moale. Mai întâi, ceapa se toaca marunt si se caleste în ulei, apoi este adaugata carnea de vitel, taiata în cubulete, putina apa si se lasa sa fiarba înabusit timp de 3 ... 4 ore. Spre final adaugam un ardei taiat ma sau pasta de ardei si se presara piper macinat. Înainte ca tocanita sa fie luata de pe foc, se adauga sare dupa gust si frunze tocate de patrunjel. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-01-27 13:41:00
Vizualizari: 853
TiparesteTipareste