Români în lume - 02.02.2018

români în lume - 02.02.2018 În perioada 1- 4 februarie are loc, la Poznań, cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Turism "Na Szage" manifestare dedicată călătoriilor.

În perioada 1-4 februarie are loc, la Poznań, cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Turism "Na Szage" manifestare dedicată călătoriilor. La ediția din acest an, accentul va fi pus pe România, pe valorile ei turistice și naturale, dar și pe tradiții și cultură, Institutul Cultural Român de la Varșovia oferind patronajul manifestărilor cu conţinut românesc şi colaborând la organizarea evenimentelor despre România. Programul românesc include, intre altele, o prelegere generală despre România turistică și cele mai interesante trasee de vară, cu un bogat material fotografic realizat de Radosław Siekierzyński. De asemenea, va avea loc prezentarea cu proiecții a caravanei automobilistice "Go Romania", proiect inițiat de ambasada României in capitala Poloniei. În închiderea Festivalului, cu sprijinul ICR Varșovia va fi proiectat filmul documentar România nemaivăzută, o plimbare prin locuri mai puţin cunoscute din România, dar ale căror aşezare, istorie, legendă sau tradiţii le-au transformat în adevărate bijuterii ale patrimoniului natural şi cultural naţional. Scopul principal al Festivalului este promovarea ideii de comunicare a experiențelor de călătorie într-un mod cât mai atrăgător. Nu exotismul locurilor este decisiv, ci calitatea experienței și a transmiterii ei.


Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa de la Bruxelles, participă la cel mai amplu program multidisciplinar internaţional dedicat semnificaţiei anului 1918 în Europa. Evenimentul, intitulat '1918, European Dreams of Modernity - 100 years on', se va desfăşura la Palatul de Arte Frumoase şi la Casa Istoriei Europene, în perioada 3-4 februarie. În premieră pentru evenimentul din capitala Belgiei, ICR Bruxelles a iniţiat un program cultural dedicat participanţilor. Cvartetul Orchestrei Naţionale de Tineret, condus de maestrul Marin Cazacu, va susţine un recital de muzică clasică. Rafael Constantin Butaru (vioară), Iulia Andreea Smeu (vioară), Adrian Vasile (violă) şi Radu Sinaci (violoncel) vor interpreta, pe 3 februarie, lucrări de Johann Strauss fiul, Bela Bartok, George Enescu. Pe 4 februarie, Adrian Cioroianu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, alături de redactorul-şef al revistei Historia, Ion M. Ioniţă, vor încerca să răspundă la întrebările 'Ce înseamnă 1918, azi, după 100 de ani, anul Centenarului în România şi în afara ţării ? Ce semnificaţie are anul 1918 pentru tânăra generaţie?' în cadrul unei dezbateri maraton, într-un panel moderat de Sigrid Bousset, directoarea artistică a festivalului de literatură Brutaal - ediţia 2017. 


Noua creaţie a dramaturgului Peca Ştefan este prezentată, în premieră, la Berlin, in perioada 30 ianuarie - 5 februarie. Un mix între puzzle, joc social, expoziţie, piesă de teatru audio şi instalaţie interactivă, #Noulvechiacasă est găzduit de Collaboratorium Berlin, centru dedicat interacţiunii constructive dintre arta contemporană, ştiinţă şi urbanism. Piesa investighează participarea politică a oamenilor în vârstă în contextul îmbătrânirii accelerate a populaţiei europene. Conceptul, textul şi muzica sunt realizate de Peca Ştefan, autoarea scenografiei instalaţiei fiind Anda Pop. Această piesă interdisciplinară este bazată pe o cercetare condusă de autor în România, Germania şi Spania. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-02-02 12:08:00
Vizualizari: 709
TiparesteTipareste