Clubul Lunaticilor

clubul lunaticilor La Iaşi vi se pregăteşte ceva! Oraşul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba română, al primului muzeu literar memorialşi al primului Muzeu de Istorie Naturală, Iaşiul invită la o nouă experienţă culturală.

Lume, lume, pentru nopţile cu lună plină, la Iaşi vi se pregăteşte ceva! Oraşul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba română, al primului muzeu literar memorial (Bojdeuca din Ţicău, Casa memorială Ion Creangă) şi al primului Muzeu de Istorie Naturală, Iaşiul invită cu începere de anul trecut la o nouă experienţă culturală. Încă din toamnă, Ateneul din Iaşi în colaborare cu Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" (UTI), a pregătit un nou proiect: Clubul Lunaticilor.  Echipa Ateneului invită publicul ca să vină pe terasa instituţiei, pentru a admira luna şi stelele, cu ajutorul unei tehnici pregătite de Universitate.


Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" din Iaşi este continuatoarea primei şcoli superioare de inginerie din România. Aici există o bibilotecă ce a fost menţionată în urmă cu trei ani printre primele zece cele mai frumoase biblioteci din lume, alături de competitori prestigioşi, precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Mănăstirii Admont, realizată în stilul barocului târziu, Biblioteca Naţională din Praga, Biblioteca Naţională a Franţei sau Biblioteca Congresului Statelor Unite de la Washington. Biblioteca nu este singurul spaţiu total deosebit din acest palat universitar, tot aici găsindu-se Sala paşilor pierduţi, unde pot fi văzute frescele lui Sabin Bălaşa, din anii 70, şi aula Universităţii Gheorghe Asachi din Iaşi, o aulă deosebită, realizată în acelaşi stil ca întregul palat, în stilul eclectic, practicat la vremea aceea.


Inaugurarea proiectului, denumit "Clubul lunaticilor", a avut loc pe 5 octombrie anul trecut şi a purtat numele "Despre nimic şi nimicuri".  Intenţia organizatorilor, de a desfăşura lucrările clubului lunar, când este lună plină, a făcut ca în noiembrie participanţii să afle "Cum se face un univers". A fost o dezbatere despre ingeniozitate şi imaginaţie în alegerea ingredientelor şi a reţetei pentru a crea un Univers. Apoi, pe 3 decembrie 2017, a fost o dezbatere despre Istoria Mare a Universului şi a locului nostru, al oamenilor, în cadrul acestuia, o călătorie fascinantă de la Big-Bang până în zilele noastre.


De la Ioana Nechifor, şef serviciu programe culturale, reprezentanta gazdelor ne-a spus ce este Clubul Lunaticilor: "Este un club ştiinţific care se întruneşte în serile cu lună plină, în incinta Ateneului din Iaşi. Principalul obiectiv este prezentarea, în cadrul unor întâlniri informale, a stadiului actual al cunoaşterii din diverse domenii ale ştiinţei, pentru dezvoltarea unei atitudini pozitive faţă de valorile şi realizările ştiinţei şi tehnicii contemporane."


La data interviului era în pregătire întâlnirea din data de 1 februarie, care avea ca temă "Aventura cărţii". Ioana Nechifor ne-a dat şi detalii: "În sala Expoziţie a Ateneului din Iaşi, se va desfăşura întâlnirea, titlul acestei prezentări este "Aventura cărţii", o dezbatere despre cărţi, despre drumul parcurs de carte până în mâinile cititorului. Invitatul va fi  "Omul care umple Iaşiul de cărţi", domnul Eugen Benea, şi va vorbi în cadrul acestei întâlniri despre proiectele "Cartea pe bancă", "Biblioteca din tramvai" şi "Donează un tramvai de cărţi"".


Vă amintim că despre "Biblioteca din tramvai" am povestit şi noi într-o ediţie mai veche a rubricii noastre. "Biblioteca din tramvai" a apărut pe data de 4 decembrie 2015, când două proiecte concepute separat s-au reunit prin intermediul Regiei de transport public din Iaşi: "tramvaiul literaturii" pictat cu figurile diferitelor personalităţi literare ieşene din iniţiativa asociaţiei Tramclub Iaşi a început să găzduiască de atunci, ca parte a proiectului "Cartea pe bancă", o mică bibliotecă. Menirea proiectului este de a încuraja lectura şi schimbul de cărţi prin intermediul bibliotecii mobile, iar ideea a fost primită cu entuziasm de localnici, pentru că nu trebuie uitat că Iaşiul este un oraş care abundă de studenţi.


Cât despre proiectul "Donează un tramvai de cărţi", am aflat că în octombrie trecut, s-au împlinit doi ani de la realizarea proiectului cultural "Tramvaiul Literaturii", ce avea ca obiectiv strângerea şi trimiterea a 18 metri liniari de cărţi, lungimea "Tramvaiului Literaturii", către bibliotecile şcolilor din mediul rural.


Ioana Nechifor, şef serviciu programe culturale, în cadrul Ateneului din Iaşi, ne-a spus cum s-au pregătit cei de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi"  pentru a-şi primi  invitaţii, de la nepoţi la bunici: "Ei au venit pe terasa-acoperiş a Ateneului din Iaşi cu telescop, au atras copii, pentru a vedea efectiv stelele, luna şi a vedea felul în care luna este pe cer  de mai aproape."


La Clubul Lunaticilor accesul este gratuit, dar este necesară rezervarea, întrucât locurile sunt limitate. Aşa că vă anunţăm că următoarele evenimente din cadrul acestui proiect sunt programate pentru datele de 2 martie, 31 martie, 30 aprilie, 29 mai şi apoi în iunie, în seri cu lună plină, tot în incinta Ateneului. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-02-11 13:37:00
Vizualizari: 932
TiparesteTipareste