Comisia Europeana este preocupata de problema alimentelor cu standarde duble de calitate

comisia europeana este preocupata de problema alimentelor cu standarde duble de calitate 16 state membre vor participa in luna mai la o campanie de testare a produselor. Testele, inclusiv chimice si senzoriale, vor viza un cos comun de produse care se comercializeaza in majoritatea statelor membre.

"Nu voi accepta ca in unele parti ale Europei sa se vanda alimente de o calitate mai scazuta decat in alte tari desi ambalajul si marca sunt identice", spunea presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker in discursul privind starea Uniunii din toamna.


Problema a fost reclamata initial de Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia care s-au plans ca firmele din vest practica un dublu standard de calitate pentru produsele lor in functie de piata de desfacere, adica alimentele produse in Occident pentru consumul propriu ar fi de o calitate mai buna decat cele destinate pietei est- europene.


La scurt timp dupa discursul lui Juncker, comisarul european pentru justitie si drepturile consumatorilor, Vera Jourova anunta un set de masuri in materie de siguranta alimentara si protectia consumatorului cu ajutorul carora autoritatile nationale pot stabili daca societatile comerciale incalca dispozitiile comunitare atunci cand calitatea produselor vandute difera in functie de tara. "...intrucat auzim plangeri ale comerciantilor si producatorior conform carora folosim metodologii pentru testare diferite in tari diferite iar rezultatele nu pot fi comparabile sau nu sunt destul de credibile. Prin urmare am investit 1 milion de euro pentru elaborarea unei metodologii de catre Centrul European de Cercetare. Comisia va sprijini statele membre nu doar prin metodologia de testare ci si, daca este necesar, prin asistenta si coordonare la nivel national."


Metodologia menita sa imbunatateasca testarea comparativa a produselor alimentare va fi gata in aprilie, in mai vor avea loc testarile iar primele rezultate vor fi anuntate pana la sfarsitul anului.


Faptul ca 16 state participa la teste este un indiciu ca clar ca aceasta nu este o problema care divide estul de vest si incercam impreuna sa o rezolvam, mai spune Vera Jourova.


Comisarul european mai spune ca legea consumatorului va fi modificata astfel incat informarea gresita a consumatorilor de catre companii sa fie mai dificila si mai costisitoare: "Producatorii, comerciantii, asociatiile care acopera lantul de productie al alimentelor si bauturilor mi-au promis ca vor atrage atentia actionarilor asupra acestui subiect. Si sper ca acestia vor transmite mesajul meu clar referitor la ce doreste Comisia Europeana. Vrem ca ei sa ridice calitatea produselor acolo unde in acest moment este mai scazuta. O alta varianta ar fi sa rebranduiasca produsele dar nu asta mi-as dori, vreau sa avem calitate peste tot".www.rri.ro
Publicat: 2018-02-06 13:47:00
Vizualizari: 323
TiparesteTipareste