Legile justiţiei din România, discutate în Parlamentul European

legile justiţiei din românia, discutate în parlamentul european Modificările aduse legilor justiţiei din România au fost subiectul unei dezbateri, miercuri, în Parlamentul European.

A trecut mai bine de un an de la protestele masive împotriva ordonanţei de urgenţă nr.13, prin care coaliţia PSD-ALDE dorea să modifice codurile penale. Tensiunile legate de cadrul juridic continuă în România, o dată ce Parlamentul a dat undă verde unor modificări ale legilor justiţiei, contestate din nou, vehement, de opoziţie şi societatea civilă. Atenţionată de la Bruxelles că poate periclita statul de drept, coaliţia PSD-ALDE s-a apărat în faţa oficialilor europeni, şi chiar co-preşedinţii Liviu Dragnea (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au afirmat că aceştia au fost greşit informaţi. “Am luat cunoştinţă de faptul că am fost, cum se spune, dezinformat, dar vreau să vă spun că sunt bine informat în ceea ce priveşte deciziile în legătură cu statul de drept”, a venit răspunsul din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

Comisia Europeană, îngrijorată de independenţa justiţiei în România

 

Miercuri, situaţia legilor justiţiei din România a ajuns în dezbatere, în Parlamentul European. Comisarul european pentru Justiţie, Věra Jourová, a afirmat că îngrijorările privind independenţa justiţiei sunt împărtăşite şi de Comisia Europeană:  „Discuţiile din ultima vreme din România despre legile justiţiei au dus la îngrijorări, exprimate de diferiţi actori din ţară, dar şi din UE şi din afara acesteia. Românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de modificările aduse legilor justiţiei şi îngrijorarea cu privire la aceste măsuri care ar putea slăbi lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei. Comisia este de aceeaşi părere şi împărtăşeşte aceste îngrijorări.

 

Prezent la discuţii, ministrul justiţiei Tudorel Toader s-a arătat surprins de discursul comisarul european pentru justiţie: “(Věra Jourová) cunoaşte sistemul de justiţie din România, dar enunţurile pe care le-a făcut probabil nu emană de la dânsa, pentru că altfel nu cred că ar fi putut să facă respectivele afirmaţii”, a spus Toader, conform Agerpres. De altfel, ministrul român de justiţie a criticat întreaga dezbatere din forul legislativ european, considerând că s-a discutat “într-o manieră absolut politicianistă”: “Am convingerea unui discurs absolut politicianist, cu un pretext juridic la fondul căruia nu s-a dorit să se ajungă. Fond care nu a fost şi nu este cunoscut de către mulţi dintre vorbitori, probabil că nici nu i-a interesat.”

 

Ascultaţi aici un rezumat al dezbaterii din Parlamentul European (audio în limba engleză şi limba română):

 

Contre între eurodeputaţii români

 

Dezbaterea din Parlamentul European a fost un prilej pentru eurodeputaţii români din partidele de opozţie să critice coaliţia PSD-ALDE. “Realitatea în România este următoarea: există o discrepanţă majoră între ceea ce vor oamenii şi ceea ce vrea coaliţia de guvernare. Oamenii vor dreptate, justiţie, domnia legii, stat de drept, oamenii vor valori europene, iar politicienii aflaţi la guvernare vor slăbirea instituţiilor statului, vor o justiţie sub propriul lor control”, a spus eurodeputatul Siegfried Mureşan (PMP/PPE).

“Românii au strigat în stradă 'Vrem justiţie, nu corupţie'! Românii vor în Europa şi asta vrem şi noi, în Europa. PSD şi ALDE vor să ne scoată din Europa, au declanşat lupta pentru corupţie şi împotriva justiţiei şi împotriva statului de drept”,a afirmat Monica Macovei, fost ministru al justiţiei, în prezent eurodeputată independentă afiliată Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni.

Alţi eurodeputaţi au criticat faptul că PSD şi ALDE nu au trimis premierul României la dezbatere. “Prim-ministrul României trebuia să fie astăzi aici, nu exerciţiul de imagine al ministrului justiţiei”, a spus eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL/PPE). La rândul său, Cristian Preda (independent/PPE) a spus că România are "un guvern de mâna a şaptea, pentru că, dacă nu ar fi fost aşa, ar fi fost aici premierul Dăncilă".

 

Social-democraţii au apărat legile justiţiei, ba chiar au ieşit la atac împotriva eurodeputaţilor care se opun modificărilor. “Doamna Macovei a făcut un pachet de legi prin asumare în care au rămas multe articole neconstituţionale. Mii de oameni au fost băgaţi în puşcărie pe legile doamnei Macovei. Acum plătim la CEDO”, a spus Maria Grapini (eurodeputat PSD/S&D).

 

“Ce s-a făcut, doamnă comisar, când state membre care privilegiază dreptul companiilor lor de a da mită în România au dat mită în România? S-au închis dosarele pentru că nu conveneau unor interese economice ale unor state membre. Ne pare foarte rău, doamnă comisar, dar justiția se înfăptuiește cu bună credință, cu onestitate și cu corectitudine și numai de astfel de valori nu dați dovadă în dezbaterea de astăzi”, a admonestat Norica Nicoalai (ALDE).

 

Legile justiţiei din România se află acum la Curtea Constituţională care se pronunţă pe mai multe sesizări venite din partea partidelor de opoziţiei (PNL şi USR), dar şi de la Administraţia Prezidenţială. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-02-09 16:36:00
Vizualizari: 110
TiparesteTipareste