Lipsa medicilor şi sănătatea publică

lipsa medicilor şi sănătatea publică Publicat recent, Indexul European al Consumatorului de Sănătate arată că "România are probleme severe în ceea ce priveşte managementul întregului sector medical, ocupând ultimul loc după 34 de state europene."

Publicat recent, Indexul European al Consumatorului de Sănătate arată că "România are probleme severe în ceea ce priveşte managementul întregului sector medical, ocupând ultimul loc după 34 de state europene." Printre aspectele vulnerabile ale sistemului sanitar românesc este menţionat, în primul rând, modul în care sunt trataţi pacienţii, România ocupând unul dintre ultimele locuri în privinţa drepturilor şi informării pacientilor, accesibilităţii la tratament, serviciilor oferite şi prevenţiei. La rândul lor, pacienţii din România au posibilitatea să se exprime în diverse sondaje, completând astfel datele obiective cu impresiile lor subiective. Unul dintre aceste studii a fost realizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). Luminiţa Vâlcea, membră în această coaliţie, ne vorbeşte despre principalele nemulţumiri ale pacienţilor. "Potrivit studiului nostru, la care au răspuns aproximativ 300 de pacienţi, unui pacient din trei i s-a stabilit diagnosticul în mai mult de 6 luni sau chiar după perioadă de 12 luni. Un sfert dintre pacienţii care au participat la studiu spun că în oraşul unde locuiesc, nu există medic de specialitate care să le poată trata sau monitoriza afecţiunea. Unul din trei pacienţi nu a primit explicaţii detaliate din partea medicului după ce i-a fost stabilit diagnosticul. Din studiu mai reiese şi că aproape unul din cinci pacienţi nu a înţeles explicaţiile oferite de medic. În cele mai multe cazuri, medicul doar le-a comunicat tratamentul, fără a li se explica alternativele."


Nu doar probleme de comunicare apar în relaţia dintre pacient şi medic. Lipseşte şi tratamentul integrat al pacientului, dar lipsesc şi specialiştii, precizează Luminiţa Vâlcea. "În cazul pacienţilor cronici nu vorbim numai de primul diagnostic sau de cel pentru boala principală, căci pacienţii cronici dezvoltă şi o serie afecţiuni colaterale bolii principale. Asta oferă dificultăţi suplimentare, fiindcă tratamentul unei boli poate să fie contraindicat în cazul celorlalte. Nu există un sistem care să gândească pacientul ca un întreg şi să-i trateze afecţiunile. Dar există, de asemenea, probleme şi în privinţa personalului medical. Este adevărat că au plecat mulţi medici, dar au plecat şi multe asistente. Iar în privinţa anumitor specialităţi, numărul medicilor a scăzut dramatic."


Conform Institutului Naţional de Statistică, aproximativ 15.700 de medici români au ales să profeseze în afara graniţelor. Poate fi lipsa lor o explicaţie pentru starea sistemului medical românesc aşa cum apare în Indexul European al Consumatorului de Sănătate? L-am întrebat acest lucru pe Ştefan Voinea, membru în echipa unui alt proiect din sfera non-guvernamentală, Observatorul Român de Sănătate. Ştefan Voinea. "Există o legătură clară între deprofesionalizarea sistemului medical românesc, numărul foarte mare de medici care pleacă şi situaţia în care ne aflăm în acest moment. Există fenomentul de exod al creierelor şi ajungem în situaţia în care sistemul se află la limita supravieţuirii, bazându-se pe rezidenţi care trebuie să efectueze mult prea multe gărzi şi pe numărul de medici rămaşi care sunt tot mai obosiţi. Aceste lucruri combinate cu salariile mici din sistem şi cu lipsa unei viziuni strategice privind resursele umane ne-au adus în acest punct."


Nu doar veniturile mici, mai ales, ale medicilor aflaţi la începuturile carierei explică acest exod. Dotările tehnice din spitalele germane sau franceze, dar şi lipsa posibilităţilor de avansare profesională în România constituie, de asemenea, cauze ale acestei stări de fapt. Ştefan Voinea. "Sistemul de promovări e foarte închis, există nişte caste şi nişte centre de putere care îi fac pe mulţi medici tineri să decidă să plece pentru că simt că nu pot sparge acest sistem. Sunt multe exemple de persoane care, fiindcă nu aveau relaţiile necesare, nu au reuşit să obţină un post. În plus, un director de spital mi-a spus că, deşi are posturi disponibile pentru medici, nu le va scoate concurs pentru că se vor certa diverse persoane din administraţia locală, căci fiecare avea un candidat preferat pentru aceste posturi."


În ciuda semnalării acestor probleme, pacienţii se declară în general mulţumiţi de condiţiile de tratamente din spitalele româneşti. Conform chestionarelor de satisfacţie trimise de Ministerul Sănătăţii şi completate electronic de către peste 120 de mii de pacienţi, rata generală de satisfacţie faţă de serviciile medicale din spitale a fost de 79,8%. Este posibil ca pacienţii români să aibă aşteptări reduse, iar satisfacţia supravieţuirii internării sau a însănătoşirii să influenţeze percepţia despre sistem, cred experţii de la Observatorul Român de Sănătate. Există, totuşi, şi informaţii nu tocmai îmbucurătoare care se regăsesc în aceste chestionare: unui număr de peste 4.000 de pacienţi li s-au solicitat bani sau atenţii de către personalul medical (3,92% din totalul pacienţilor care au răspuns chestionarului). Ştefan Voinea. "În acest caz e foarte importantă distincţia dintre plăţile informale, care se fac nesolicitat către medici şi care, din păcate, sunt o cutumă în sistemul medical românesc, şi condiţionarea actului medical. Întrebarea din chestionarul de satisfacţie se referă la condiţionarea actului medical. Aşa că în acest caz cei peste 4.000 de pacienţi nu-mi pare deloc puţini, căci sunt peste 4.000 de cazuri în care se pare că a avut loc o condiţionare a actului medical. Acest lucru e foarte grav."


Pentru o mai bună cunoaştere a părerii pacienţilor, experţii recomandă Ministerului ca mecanismul actual să fie extins prin măsurarea satisfacţiei pacienţilor după vizita la medicul de familie. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-02-14 14:30:00
Vizualizari: 728
TiparesteTipareste