Jurnal românesc - 26.02.2018

jurnal românesc - 26.02.2018	Teatrul "George Ciprian" din Buzău a lansat proiectul "Tele-Encounters", un experiment digital destinat familiilor care locuiesc în ţări diferite, la mii de kilometri distanţă, proiect realizat în colaborare cu parteneri din Spania şi Portugalia.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează, marţi, la Bucureşti, calendarul de activități pentru 2018, acțiune ce are loc în cadrul unui eveniment intitulat „Românii de Pretutindeni. Realități și aspirații”, organizat de Academia Română, care își propune dezbaterea problematicilor conaționalilor în societatea contemporană. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, va prezenta cu această ocazie elementele de noutate și obiectivele instituționale aferente anului în curs, destinate sprijinirii cetățenilor români aflați în afara granițelor țării, în vederea consolidării legăturii acestora cu identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă.

 

Teatrul "George Ciprian" din Buzău a lansat, duminică, proiectul "Tele-Encounters", un experiment digital destinat familiilor care locuiesc în ţări diferite, la mii de kilometri distanţă, proiect realizat în colaborare cu parteneri din Spania şi Portugalia. În prima echipă care a testat duminică echipamentul s-a aflat Eva, o fetiţă de nouă ani din Buzău, care şi-a îmbrăţişat de la distanţă, prin intermediul dispozitivului Kinect, mama şi şi-a exprimat sentimentele de dragoste pentru aceasta prin intermediul avatarului digital. Prin intermediul acestuia, distanţele se topesc şi se creează iluzia unui contact fizic. Proiectul european "Tele-Encounters" are o durată de doi ani şi se va încheia printr-un spectacol realizat de parteneri din Spania şi România, precum şi printr-un studiu sociologic care va analiza impactul acestui spectacol asupra migranţilor aflaţi la mii de kilometri depărtare unul de celălalt.

 

Conducerea Primăriei Alcorcón (Spania) a aprobat, la începutul lunii, cedarea unui local municipal de circa 190 de metri pătrați, pentru o perioadă de cinci ani, Parohiei Ortodoxe Române din localitate. Primarul din Alcorcón, David Pérez, și preotul din Parohia ,,Sfântul Siluan Atonitul”, Paul Ștefan Teodorescu, au avut acum câteva luni o întâlnire de lucru, în care au fost prezentate câteva dintre inițiativele comunității ortodoxe din acest municipiu și s-au stabilit colaborări culturale, „care deja au avut loc” - a informat Primăria spaniolă. David Pérez a declarat că instituția pe care o conduce aplică politici ce stimulează pluralismul, integrarea și diversitatea religioasă, și mai ales desfășoară acțiuni ce impulsionează conviețuirea și integrarea între diferitele culturi „pentru a continua să fim un oraș deschis și respectuos cu toți”.  

 

Săptămâna trecută - inspecție importantă pe şantierul unde se construiește Așezământul Ortodox „Înălțarea Sfintei Cruci“ din Munchen. Responsabil de proiect, Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a inspectat personal stadiile lucrării. Modelul pentru mănăstirea românească din München este reprezentat de biserica „Sf. Nicolae Domnesc” de la Curtea de Argeș, cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească. Arhitecții au estimat costurile proiectului la 5 milioane de euro. Se speră ca până la sfârșitul acestui an să fie terminate „la roșu” clădirile din proiect.

 

Prima interacțiune din proiectul Tele-Encounters, o mamă şi fiica ei din Buzău:  

 

First 2 participants - mother and daughter. ;)

Posted by Tele-Encounters on Sunday, February 25, 2018

www.rri.ro
Publicat: 2018-02-26 12:20:00
Vizualizari: 896
TiparesteTipareste