Jurnal românesc - 01.03.2018

jurnal românesc - 01.03.2018 Ministerul român de Externe salută celebrarea zilei de 1 Martie, a tradiţiei Mărtişorului, a cărei valoare de patrimoniu a fost recunoscută la nivel mondial.

Ministerul român de Externe salută celebrarea zilei de 1 Martie, a tradiţiei Mărtişorului, a cărei valoare de patrimoniu a fost recunoscută la nivel mondial. Înscrisă în 2017 în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Mondial Imaterial, cu titulatura "Practici culturale asociate zilei de 1 Martie", tradiţia Mărţisorului, împletită între mit şi legendă, marchează începutul primăverii. Cu rădăcini în spaţiul sud-est european, obiceiul confecţionării, oferirii şi purtării Mărtişorului - artefact ce a cunoscut o varietate de forme creative de-a lungul timpului - simbolizează reînnoirea timpului şi renasterea naturii.



Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero va face pe 2 şi 3 martie o vizită de lucru în Ucraina, prima de la preluarea mandatului. Ministrul român va merge în oraşele Cernăuţi şi Solotvino, unde va  avea întrevederi cu reprezentanţii autorităţilor locale şi regionale, cu membri ai mediului asociativ românesc, reprezentanţi ai mass-media de limba română, precum şi cu exponenţi ai culturii şi valorilor româneşti din Ucraina. Comunitatea de români din Ucraina este una dintre priorităţile de pe agenda Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.



La  Bucureşti a avut loc, miercuri, întrunirea Comitetului Interministerial în domeniul relaţiilor cu românii din afara graniţelor. Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena-Intotero, a propus o serie de masuri, printre care, eficientizarea comunicării la nivel instituţional în vederea continuării şi dezvoltării campaniilor de prevenţie şi informare a cetăţenilor care doresc să muncească, să studieze şi să locuiască în străinătate. In acest sens, Ministerul va implementa campania "Informare acasă! Siguranţă în lume!". Prima etapă va avea loc în institutiile de învătământ  din Romania, adresându-se în mod deosebit tinerilor, iar a doua etapă va fi orientată către cetăţenii români care lucrează în străinătate, atât în servicii cât şi cei sezonieri. O broşura va fi pusă la dispoziţia publicului atât în variantă tipărită, cât şi electronică, şi va cuprinde informaţii utile  pentru  români care doresc să plece în străinătate, a celor care se află în afara graniţelor, precum şi în sprijinul celor care vor să se întoarcă acasă. Alte teme de discuţie au vizat măsuri de prelungire a perioadei de valabilitate a cărţii de identitate provizorie pentru  românii cu domiciliul în străinătate, posesori ai unui paşaport simplu electronic şi problematici legate de cazurile copiilor născuţi în familii cu părinţi care au dublă cetăţenie pentru a identifica măsuri practice de protecţie a acestora.



Pe  4 martie, la Cernăuţi, în Ucraina şi la Roma, în Italia, au loc două evenimente care marchează sărbătoarea mărţişorului românesc organizate de Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul 'Mărţişorul Centenarului - împreună pentru a ne cunoaşte mai bine la sărbătoarea Mărţişorului', care are loc la Teatrul Atlantico din Roma, include spectacole de muzică populară, folk, uşoară, dansuri populare, precum şi expoziţii de obiecte de artizanat cu specific românesc: sculpturi, picturi, icoane, porturi tradiţionale româneşti, produse artizanale locale.  La Cernăuţi evenimentul constă într-un spectacol de muzică şi dansuri populare, susţinut de artişti din România, Republica Moldova şi Ucraina. Proiectul, care are drept obiectiv promovarea identităţii naţionale şi a valorilor culturale comune Ţării şi nordului Bucovinei (Ucraina), aduce în atenţie şi importanţa mărţişorului românesc, care la finalul anului 2017 a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-03-01 12:40:00
Vizualizari: 709
TiparesteTipareste