Raportul anual privind situația drepturilor fundamentale în UE în 2016

raportul anual privind situația drepturilor fundamentale în ue în 2016 Raportul subliniază inițiativele adoptate de UE în 2016 pentru consolidarea drepturilor fundamentale. De asemenea, acesta analizează modul în care drepturile au fost puse în aplicare în cadrul unei serii de politici ale UE și în statele membre.

În ceea ce privește evoluțiile legislative specifice, raportul menționează că, în 2016, UE a luat măsuri importante pentru a asigura protecția copiilor în contextul litigiilor transfrontaliere în materia autorității părintești. Totodată, a fost lansată o platformă online de soluționare a litigiilor pentru a contribui la consolidarea protecției consumatorilor. În plus, s-a ajuns la un acord cu Facebook, Twitter, YouTube și Microsoft referitor la un cod de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online


Comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová dat asigurări că Executivul european recurge la toate instrumentele de care dispune pentru a asigura respectarea statului de drept, democrației și a drepturilor omului. 


Věra Jourová: "Este un raport cuprinzător, care abordează o serie de chestiuni extrem de relevante pentru situaţia actuală. În primul rând, aş dori să insist asupra importanţei cruciale a respectării valorilor UE, inclusiv a statului de drept şi a drepturilor specificate în Carta drepturilor fundamentale. Vă asigur că Executivul european apelează la toate mijloacele de care dispune pentru a promova şi asigura respectarea statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale. Este vorba, printre altele, şi de aplicarea cadrului privind statul de drept, de lansarea unor proceduri în cazul încălcării tratatelor, precum şi de declanşarea procedurilor în temeiul articolului şapte din Tratat, când situaţia o cere. În conformitate cu informările de până acum privind întărirea legilor europene, CE a început să urmărească o abordare strategică în legătură cu procedurile de încălcare a tratatelor, mai ales atunci când e periclitată respectarea Cartei drepturilor fundamentale a UE. Astfel, Comisia a lansat proceduri de infringement (de verificare a respectării legii) pentru a combate câteva provocări-cheie, de exemplu, segregarea copiilor rromi în şcoli, un aspect evidenţiat în acest raport. Executivul european s-a mobilizat şi şi-a adaptat politicile mai generale, pe cele specializate şi instrumentele financiare pentru a promova reforme de incluziune socială în politicile publice."


Comisia colaborează cu autoritățile competente la nivel național, local și la nivelul UE, pentru o mai bună informare a cetățenilor cu privire la drepturile lor fundamentale și la instanțele care îi pot ajuta în cazul în care le-au fost încălcate drepturile. Acestea includ protejarea drepturilor copiilor, consolidarea dreptului la protecția datelor cu caracter personal, îmbunătățirea drepturilor consumatorilor și garantarea unor condiții de bază și pentru persoanele care solicită azil sau migrează.



www.rri.ro
Publicat: 2018-03-12 12:35:00
Vizualizari: 496
TiparesteTipareste