Proteste anunţate în sistemul medical

proteste anunţate în sistemul medical Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii de la Bucureţi discută cu sindicaliştii din domeniu pe tema salarizării din sistem.

În cei aproape 30 de ani scurşi de la Revoluţia anti-comunistă din România, Sănătatea a rămas o Cenuşăreasă căreia niciunul din miniştrii de resort  nu a reuşit să îi găsească Prinţul salvator, adică acel pachet de reforme care să confere un plus de valoare calităţii actului medical şi care să motiveze angajaţii din sistem să rămână să muncească în ţară. Aceasta face ca, pe fondul unei subfinanţări cronice a sectorului, România să se fi confruntat cu un exod masiv al medicilor sau asistenţilor medicali, care au luat calea străinătăţii în căutarea unor locuri de muncă mult mai bine plătite. Până de curând, creşterile salariale minore nu i-au făcut pe doritori să se răsgândească. Însă, treptat, cel puţin începând de anul trecut, situaţia pare să se schimbe de la o lună la alta, veniturile nete ale angajaţilor din Sănătate crescând simţitor, poate mai mult decât în cazul oricăror altor categorii salariale din România. Chiar şi aşa, sindicaliştii sunt foarte nemulţumiţi de salarii şi sporuri şi, luni, au ameninţat cu proteste care ar putea culmina cu o grevă generală. 


Actualul ministru, Sorina Pintea, spune că nu au motive şi dă exemplul unui medic primar, al cărui venit a crescut de la echivalentul a 1700 de euro la peste 2.700 de euro, concurând cu cel al unui coleg din orice altă ţară europeană occidentală. Sorina Pintea: "Medic primar într-o unitate clinică pe medicină internă, care beneficiază de un spor de 15% - în decembrie 2017 avea 7.650 de lei, în martie 2018 - 12.481 de lei. Precum aţi văzut, aceste salarii nu sunt mici. Atâta vreme cât nu există scăderi de venituri, nu cred că sunt motive pentru grevă generală. Ar fi, cred, o ipocrizie să declanşeze greva. Eu cred că putem discuta şi putem găsi soluţii pentru toate problemele, dar să nu uităm că se pot acorda sporuri şi din veniturile proprii, servicii medicale la cerere, de exemplu." 


Sporurile reprezintă, într-adevăr, una din sursele nemulţumirilor sindicale - acestea au fost plafonate la maximum 30% din salariu, prag pe care sindicaliştii îl califică drept "groaznic". Preşedintele Federaţiei sindicale Sanitas, Leonard Bărăscu, trece în revistă toate doleanţele:  "Creşterea salarială să fie pentru toţi colegii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială; eliminarea pragului aceluia de 30%, care ne face cele mai mari probleme în a putea acorda colegilor ceea ce scrie în regulamentul de sporuri, pe care acum încercăm să îl negociem; apoi, o reîntregire a salariilor colegilor care, totuşi, au pierdut, odată cu trecerea de la angajator la angajat a plăţii contribuţiilor şi nu a făcut pentru unii dintre ei să le aducădecât pierderi, nu câştiguri." 


Dincolo de aceste discuţii, reforma în domeniu continuă, România urmând să primească granturi din fonduri europene de 650.000 de euro pentru schimbarea legii Sănătăţii, demers susţinut şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 



www.rri.ro
Publicat: 2018-03-13 12:25:00
Vizualizari: 653
TiparesteTipareste