Jurnal românesc - 15.03.2018

jurnal românesc - 15.03.2018 Seful diplomatiei de la Bucuresti, Teodor Melescanu, a avut consultări, la Dresda, cu premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer şi cu preşedintele parlamentului acestui land, Matthias Rösler.

Seful diplomatiei de la Bucuresti, Teodor Melescanu, a avut consultări, la Dresda, cu premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer şi cu preşedintele parlamentului acestui land, Matthias Rösler. Oficialii au convenit valorificarea multiplelor legături interumane şi a valenţelor socio-culturale ce apropie cele doua tari, intensificarea legaturilor comerciale bilaterale promiţătoare care dau impuls şi dialogului politico-diplomatic. A fost subliniat rolul minorităţii germane din România şi al comunităţii româneşti din Germania în intensificarea acestor legături.


O mare adunare populara va fi organizată, pe 25 martie, la Chişinău, la implinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Potrivit initiatorilor, la eveniment sunt aşteptaţi primarii şi consilierii din cele peste 100 de comune şi oraşe care au votat declaraţii simbolice de unire cu România şi toţi cei care susţin ideea reunificarii. Organizatorul manifestaţiei este Alianţa pentru Centenar, formată din organizaţii civice din Republica Moldova, România şi diaspora. Unirea Republicii Moldova cu România este unica soluţie de restabilire a adevărului istoric, de aderare la UE şi de integrare în NATO, pentru asigurarea bunăstării si libertăţii - sustin promotorii acesteia. Provincie cu populatie majoritar romaneasca in componenta imperiului tarist, Basarabia s-a unit cu Romania la sfarsitul primului razboi mondial, pe 27 martie 1918. Uniunea Sovietica a reanexat-o, in urma unui ultimatum, in 1940, iar pe o parte a teritoriului acesteia a fost creata actuala Republica Moldova.


Piesele de teatru pentru copii 'Nunta lui Tândală' şi 'Amintiri din copilărie', jucate de actorii Teatrului 'B. P. Haşdeu' din Cahul, vor ajunge în şase localităţi din sudul Republicii Moldova: Cantemir, Leova, Cimişlia, Comrat, Taraclia şi Vulcăneşti. Proiectul 'Caravana limbii române în sudul Republicii Moldova', derulat de Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul, se află la cea de-a IV-a ediţie şi va avea loc în perioada 19-23 martie. Spectacolele de teatru pentru elevi contribuie la dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, dezvoltarea vocabularului, şi reprezintă o metodă eficientă de a stimula încrederea, stima de sine şi creativitatea copiilor.


Ministrul pentru romanii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut, miercuri, două întrevederi de curtoazie cu E.S. Stella Ronner-Grubacic, ambasador al Regatului Ţărilor de Jos în România şi respectiv, cu E. S. Oleksandr Bankov, ambasador al Ucrainei în România. În cadrul primei întâlniri, a fost discutată oportunitatea unui schimb de bune practici cu privire la campaniile de informare a cetățenilor români pe care MpRP urmează să le deruleze în perioada următoare. Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România si-a manifestat întreaga disponibilitate în acest sens. În cursul întrevederii cu Oleksandr Bankov, ambasador al Ucrainei în România, ministrul român a subliniat importanţa acordată de Guvernul României comunităţilor istorice româneşti, precum şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale dintre cele două state în planul susţinerii şi respectării drepturilor etnicilor români din vecinătatea ţării. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-03-15 12:08:00
Vizualizari: 364
TiparesteTipareste