Jurnal românesc - 19.03.2018

jurnal românesc - 19.03.2018 Liceul Tehnologic "Vasile Cocea" din localitatea Moldovița, județul Suceava, a semnat un acord de parteneriat cu Școala cu predare în limba română nr.13 din orașul Cernăuți, în vederea implementării unui proiect bilateral, în perioada 2018 - 2020.

Aproximativ 100 de primari şi consilieri locali din Republica Moldova, care s-au pronunţat pentru unirea cu România, s-au întâlnit, la Bucureşti, cu liderul PNL, Ludovic Orban, şi cu preşedintele USR, Dan Barna. Ei au discutat despre soluţiile care pot să ducă la unirea celor două state şi modalităţile prin care România va susţine, în continuare, dezvoltarea Republicii Moldova şi drumul ei spre UE. Orban crede că Bucureştiul poate să facă mai mult pentru a ajuta Chişinăul şi a reafirmat că atunci când majoritatea cetăţenilor moldoveni va dori unirea cu statul român, atunci, acest lucru poate să se întâmple. La rândul său, Dan Barna a reafirmat poziţia partidului potrivit căreia, în acest moment, locul comun pe care România şi Republica Moldova îl pot ocupa este în interiorul UE. Duminică, toţi adepţii reîntregirii sunt aşteptaţi la Chişinău, la marea adunare populară ce va marca Centenarul Unirii.


Liceul Tehnologic "Vasile Cocea" din localitatea Moldovița, județul Suceava, a semnat un acord de parteneriat cu Școala cu predare în limba română nr.13 din orașul Cernăuți, în vederea implementării unui proiect bilateral, în perioada 2018 - 2020 - potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Consulatului General al României la Cernăuți. Delegația Liceului Tehnologic "Vasile Cocea" a fost formată din cadre didactice și elevi. În baza acordului semnat între cele două instituții de învățământ, în perioada 2018-2020, vor fi organizate acțiuni și proiecte educaționale în România și în Ucraina.


În primele două luni după ridicarea vizelor, 415 români au cerut azil în Canada, potrivit unui răspuns oferit de Ministerul Imigrației, la o solicitare a cotidianului Libertatea. În comparație, pe toată durata anului 2016 au fost doar 120 de astfel de solicitări. Potrivit cotidianului, surse diplomatice spun că guvernul Canadei este îngrijorat și a cerut mai multe întâlniri cu partea română. Este, potrivit acestora, luată în calcul reintroducerea vizelor din cauza solicitărilor de azil. Procesarea unei astfel de solicitări durează câteva luni, timp în care solicitanții beneficiază de sistemul social canadian. Ministerul român de Externe spune că tendința care apare acum în cazul României a existat și în cazul altor state UE în primele luni după liberalizarea regimului de vize cu Canada.


Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, s-a întâlnit cu ambasadorul Armeniei în România, Sergey Minasyan, cu acest prilej cei doi oficiali trecând în revistă relaţiile foarte bune de cooperare în domeniul educaţiei dintre cele două ţări. Potrivit unui comunicat al ministerului, un rol important în cooperarea educaţională îl reprezintă promovarea limbii române în Armenia şi a limbii armene în România. În acest context, au fost evidenţiate opţiuni pentru creşterea numărului de lectorate de limbă, cultură şi civilizaţie în cadrul instituţiilor de învăţământ superior din cele două state.


Piesele de teatru pentru copii "Nunta lui Tândală" și "Amintiri din copilărie", jucate de actorii Teatrului "B. P. Hașdeu" din Cahul, ajung, zilele acestea, în șase localități din Republica Moldova. Proiectul "Caravana limbii române în sudul Republicii Moldova", derulat de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, se află la cea de-a  IV-a ediție. Piesa "Amintiri din copilărie" a fost deja jucată, luni, în orașele Cantemir şi Leova. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-03-19 12:12:00
Vizualizari: 636
TiparesteTipareste