Jurnal românesc - 20.03.2018

jurnal românesc - 20.03.2018 Senatorul Radu Mihail, membru al Comisiei de Politică Externă şi al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, invită la prima dezbatere dintr-o serie pe tema "Facilitarea contribuţiei Diasporei la dezvoltarea economică a României" .

Senatorul Radu Mihail, membru al Comisiei de Politică Externă şi al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, invită la prima dezbatere dintr-o serie pe tema "Facilitarea contribuţiei Diasporei la dezvoltarea economică a României" care se va desfăşura, joi, 22 martie, la Palatul Parlamentului. Dezbaterea îşi propune să identifice modalităţile actuale de implicare a întreprinzătorilor şi profesioniştilor din afară, mecanismele prin care aceştia sunt susţinuţi şi încurajaţi în acest tip de demers şi să ofere soluţii şi perspective de viitor pentru acest subiect de importanţă ridicată.
La dezbatere vor participa reprezentanţi ai instituţiilor statului român - Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Economiei, Ministerul de Externe, membri ai asociaţiilor de oameni de afaceri din România, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ din diverse ţări, membri specializaţi ai comunităţii Diaspora, reprezentanţi ai societăţii civile.


Ministerul Tineretului si Sportului dezvoltă in colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni programul de tabere ARC, aflat în al 10-lea an de funcţionare. Potrivit ministrului Tineretului si Sportului, Ioana Bran, sunt discutii avansate pentru semnarea unui important şi deja tradiţional protocol de colaborare, prin care 3.000 de copii ai familiilor de români din diaspora vor beneficia de vacanţe în România. "Avem comunităţi solide de români atât în vestul Europei, ca Franţa şi Italia, dar şi în zonele vecine României, ca Bulgaria, Moldova, Serbia sau Ucraina. Pentru toţi aceşti copii este extrem de important să participe la tabere la noi în ţară , să socializeze între ei şi să aibă şi ocazia să cunoască mai bine România şi locurile ei", a mai spus ministrul Ioana Bran. Programul de tabere 'ARC' este parte integrantă a Programului de Guvernare, precum şi a Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017- 2020. Taberele se desfăşoară în Centrele de Agrement din Sulina, judeţul Tulcea şi Oglinzi, judeţul Neamţ, în serii consecutive de câte şapte zile, la care participă peste 3.000 de elevi, tineri şi profesori însoţitori.


Institutul Limbii Române recrutează şi selectează candidaţi din mediul preuniversitar şi universitar, pentru ocuparea câte unui post de lector de limba română în Universitatea de Stat din Comrat (Republica Moldova), Universitatea Mohammed V din Rabat  (Maroc) si în Universitatea El Manar din Tunis (Tunisia). De asemenea, Institutul selectează candidaţi din mediul preuniversitar şi universitar din mediul universitar pentru ocuparea câte unui post de lector de limba română în Universitatea "Sf. Kiril şi Metodiu" din Skopje  (Republica Macedonia) şi în Universitatea din Udine (Italia). Este vorba de o perioadă determinată, de 12 luni, care poate fi prelungită, anual, cu condiţia obţinerii aprobării de continuare a activităţii din partea Institutului Limbii Române şi a universităţii străine partenere. Perioada determinată nu poate depăși, în total, 36 de luni.Pentru fiecare post mai sus amintit, activitatea la catedră a noului lector  de limba română va începe odată cu deschiderea anului universitar 2018-2019 din universitatea respectivă.Metodologia privind recrutarea şi selecţia lectorilor este accesibilă pe pagina web www.ilr.ro, la secţiunea Legislaţie.


www.rri.ro
Publicat: 2018-03-20 12:03:00
Vizualizari: 591
TiparesteTipareste