Români în lume - 22.03.2018

români în lume - 22.03.2018 Prelegerea 'Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 - 1918)' este programată, pe 27 martie, la sediul ICR din Budapesta.

Pelicula "Nu mă atinge-ma" regizată de românca Adina Pintilie este proiectată în cadrul celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sofia, care are loc până pe 29 martie. Programul festivalului include 22 de lungmetraje. Lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie este o coproducţie România/Germania/Cehia/Franţa/Bulgaria și a câștigat "Ursul de Aur" la Berlinala din acest an, dar și premiul pentru cel mai bun debut, din partea unui juriu care l-a avut în componenţă şi pe regizorul roman Călin Peter Netzer. 'Nu mă atinge-mă' este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane. Pelicula a fost filmată în  10 săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti şi persoane reale. Este pentru a doua oară când Marele Premiu al Berlinalei îi este acordat unui regizor din România. În 2013, Călin Peter Netzer a câştigat Ursul de Aur pentru filmul "Poziţia copilului",o analiză a high-class-ului românesc contemporan.


Prelegerea 'Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 - 1918)' este programată, pe 27 martie, la sediul ICR din Budapesta. Ea va fi susţinută de către istoricul Ştefania Dinu, director adjunct la Muzeului Naţional Cotroceni. Prelegerea va fi o trecere în revistă a principalelor evenimente legate de intrarea României în Primul Război Mondial (1916 - 1918) şi a contribuţiei pe care familia regală a României a avut-o pe tot parcursul războiului. Vor fi aduse în prim plan, intre altele, momentele legate de intrarea României în război în august 1916, în urma hotărârii luate în cadrul Consiliului de Coroană de la Palatul Cotroceni, campania din 1916 încheiată cu ocuparea Bucureştiului şi a jumătate din ţară de către armatele Puterilor Centrale. Dec asemenea, se va vorbi despre retragerea în Moldova a familiei regale, guvernului şi a principalelor instituţii politice şi administrative, reorganizarea armatei şi campania victorioasă a anului 1917, pacea de la Bucureşti din mai 1917 şi activitatea sanitară şi de asistenţă socială a reginei Maria pe front şi în spatele său, alături de activitatea de Cruce Roşie.


ICR Istanbul anunţă un maraton dedicat cinefililor şi celor care vor să pătrundă în tainele celei de-a şaptea arte. La Istanbul, în perioada 3 - 26 aprilie,  va avea loc cea de-a doua ediţie a Festivalului Filmului Românesc. Acesta se va deschide, pe 3 aprilie, cu pelicula 'Aniversarea' semnată Dan Chişu. Urmează apoi "Undeva la Palilula", pe 10 aprilie, urmat de "Două lozuri", pe 12 aprile, apoi "De ce eu?", programat pe 24 aprile, iar pelicula 'Despre oameni şi melci' va închide evenimentul pe 26 aprile. Regizorul român invitat în perioada 24 - 26 aprilie este Tudor Giurgiu, care va susţine o prelegere, înainte de prezentarea filmului său "De ce eu?", apoi va răspunde întrebărilor celor prezenţi în public. Se va discuta, de asemenea, despre condiţiile în care se desfăşoară producţia pentru un lungmetraj, despre cinematografia românească, despre ce înseamnă producţia unui film. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-03-22 12:08:00
Vizualizari: 746
TiparesteTipareste