Efectele embargoului rusesc

efectele embargoului rusesc Sectorul legumelor şi fructelor a avut de suferit poate cel mai mult de pe urma embargoului cu Rusia.

Sectorul legumelor şi fructelor a avut de suferit poate cel mai mult de pe urma embargoului cu Rusia. Prelungirea acestuia este de natură să provoace, în continuare, dezechilibre majore, inclusiv în statele membre care nu au avut raporturi comerciale directe cu Rusia.


Embargoul impus de Rusia  pentru sectorul de legume si fructe a fost prelungit pana la finele anului 2018 si  Parlamentul European si Comisia Europeana cauta solutii alternative. Astfel, Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan a dat asigurari ca vor exista alocari financiare consistente care sa contracareze efectele negative ale acestui embargou a spus europarlamentarul Daniel Buda membru al Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European si membru al Grupului PPE din Parlamentul European.


Daniel Buda: "Din păcate acest embargou care este impus de Rusia produselor agricole din Uniunea Europeana crează dificultăți majore fermierilor din UE și nu ma refer numai la cei dintr -un anumit sector de legume sau fructe sau sectorul zootehnic pentru ca UE avea undeva la 35 % cota de piata in Federația Rusa iar in momentul de fata lipsa acestei piețe crează perturbări majore in ceea ce înseamnă asigurarea unor piețe  de desfacere pentru produsele din interiorul UE. Exista o preocupare permanenta și continua din partea domnului comisar Phil Phil  ogan care a conștientizat  o data in plus nevoia identificării de noi piețe acest lucru însă nu este foarte ușor și in același timp sigur exista preocupări din partea Comisiei de a veni cu diverse forme de sprijin pentru agricultorii care au suferit de pe urma acestui embargou, nici UE nu putea sa rămână pasiva la ce a făcut Rusia cu anexarea Crimeei și iată însă ca suntem intr-o dificultate destul de serioasă însă este important sa gâsim și alte mecanisme și alte instrumente care sa ne permită sa fim competitivi pe piata. Agricultura din Romania are o oportunitate uriașă de a beneficia de fonduri europene este important ca ele sa devină realitate prin ceea ce înseamnă proceduri simplificate. Am văzut și reacția oficialităților domne n-am făcut acum dar o sa facem mai târziu dar o sa- i primim. Oamenii astea nu înțeleg niște lucruri elementare in agricultura trebuie sa dai bani fermierului sa -și facă, sa apuce tehnologiile la timp degeaba ii dai bani in luna mai sau in luna iunie pentru tehnologii pentru ca îngrășămintele chimice se aplica  in cursul zăpezii sau se pierde perioada de semănat, sau se pierd etapele in care trebuie intervenit in agricultura, nu e ca si o mașina o pun in garaj pana o sa am bani de motorina sa poti sa circuli cu ea. Nu, banii trebuie sa vina la timp și fermierii trebuie sa fie privatizați la timp încât sa poată sa duca la bun sfârșit menirea pe care și au ales -o. Va spun ca nu e atât de simplu. Cei care pun sub semnul întrebării de foarte multe ori, pentru ca ii văd și la Bruxelles oameni care sunt foști miniștri sau prim miniștrii sau comisari europeni și așa mai departe spun domnule dar de ce vrem așa mulți bani pentru agricultura ? I -as invita pe toți care se întreabă de ce vor așa mulți bani pentru agricultura sa meargă o singura zi intr-o ferma de vaci de lapte sa vadă ce program are  fermierul de acolo, sa se trezească dimineata la ora 5 sau la ora 4.30 și își inchide programul undeva la ora 22 dacă și -l inchide la ora 22. De altfel in agricultura și la fotbal toată lumea se pricepe. Nu este chiar așa de simplu și dacă vrem sa fim performanți in Romania trebuie tratam aceasta problema cu seriozitate, cu responsabilitate astfel încât fermierul din Romania sa fie pe același palier cu fermierul din celelalte state din vestul Europei."


Nu este suficient sa beneficiem de plati directe pentru a fi competititivi pe piata europeana, "Fara  asocieri  in agricultura, fermierii nu o sa reuseasca  sa obtina  fonduri europene, la un nivel care sa le asigure competitivitatea pe plan european. Asocierea  ofera posibilitatea sa poti cumpara  utilaje mai performante, care sa permita aplicarea unor tehnologii la timp si eficiente .



www.rri.ro
Publicat: 2018-03-26 13:21:00
Vizualizari: 571
TiparesteTipareste