Români în lume - 05.04.2018

români în lume - 05.04.2018 În Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc, pe 6 aprilie, vernisajul expoziţiei «Ofrandă», aparţinând reputatului artist bistrițean Marcel Lupşe.

În Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc, pe 6 aprilie, vernisajul expoziţiei «Ofrandă», aparţinând reputatului artist bistrițean Marcel Lupşe. El a expus pictură, desen, obiect, în peste 100 de expoziţii de grup în ţară şi peste hotare, participând anual la simpozioane şi tabere de artă plastică naţionale şi internaţionale. În cele trei decenii de activitate artistică a organizat 38 de expoziţii personale, lucrările sale figurând în muzee şi colecţii. Expoziţia din Italia este organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia cu sprijinul Institutului Cultural Român şi va putea fi vizitată până pe 28 aprilie 2018.


Pe 10 aprilie, la sediul Institutului Cultural Bulgar de la Viena, are loc dezbaterea 'Filosofie contemporană din Europa de Est: curente de gândire din Bulgaria, Armenia, România şi Rusia'. Evenimentul are loc cu prilejul lansării numărului 73 al revistei internaţionale de filosofie Concordia. Ediţia este dedicată filosofiei contemporane din Bulgaria, România, Armenia şi Rusia şi cuprinde două studii despre filosofia românească - unul realizat de dr. Mădălina Diaconu (Universitatea din Viena) şi unul de prof. univ. dr. Viorel Cernica (Universitatea din Bucureşti).


În perioada 6 - 17 aprilie, ochii cinefililor se îndreaptă către cel mai important festival de film al Turciei - Festivalul Internațional de Film IKSV, ajuns la ediția cu numărul 37. Trei producții românești au fost selecționate pentru acest an: 'Charleston'- Andrei Crețulescu, 'Soldații. Poveste din Ferentari' - Ivana Mladenovic și 'Pororoca' - Constantin Popescu. Organizatorii Festivalului au întocmit o listă generoasă de români care vor participa în cadrul festivalului, fie ca invitați, concurenți, parte din juriu sau participanți activi ai secțiunii Meetings on the Bridge. Producătorul român Ruxandra Cernat este invitată, în perioada 9 - 14 aprilie, să participe la această secțiune dedicată producătorilor și regizorilor de film.


Ȋn perioada 10-12 aprilie va avea loc, la Centrul Expozițional Olympia din Londra, cea de-a 47-a ediție a unuia dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte - Târgul Internațional de Carte de la Londra. România participă, pentru cea de-a unsprezecea oară consecutiv, cu un program conceput și realizat de Institutul Cultural Român prin intermediul Centrului Național al Cărții și ICR Londra.   Evenimentele românești, reunite sub titlul generic "A scrie și a face istorie: generația Marelui Război", evocă, în primul rând, participarea românilor în Primul Război Mondial și Marea Unire prin intermediul ecourilor literar-artistice ale acestor momente istorice cruciale. Prezenţa românească își propune, ca şi la edițiile precedente, să promoveze cele mai recente traduceri din limba română, printr-o lansare colectivă, precum și un cadru de manifestare pentru profesioniștii cărții din România şi partenerii acestora. Peste 600 de titluri din noile apariții editoriale în limbile română și engleză, cărți de literatură, știință și artă ce provin de la peste 20 de edituri, vor putea fi consultate la stand.


www.rri.ro
Publicat: 2018-04-05 12:08:00
Vizualizari: 826
TiparesteTipareste