Români în lume - 11.04.2018

români în lume - 11.04.2018 În perioada 12 - 14 aprilie 2018, Institutul Cultural Român Budapesta organizează atât la Budapesta, cât şi la Seghedin două concerte intitulate 'De la Paganini la Piazzolla', avându-l ca protagonist pe chitaristul român Costin Soare.

În perioada 12 - 14 aprilie 2018, Institutul Cultural Român Budapesta organizează atât la Budapesta, cât şi la Seghedin două concerte intitulate 'De la Paganini la Piazzolla', avându-l ca protagonist pe chitaristul român Costin Soare. El este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi artişti români, îmbinând cariera concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică. Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice de foarte bună calitate prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă şi repertoriu sunt apreciate de publicul larg.


La Londra - evenimentul "Polyphonic": Animated Poetry and Music, ce reunește zece poeți români de etnie maghiară, germană, sârbă și ucraineană, într-o conversație polifonică menită să celebreze diversitatea etno-culturală a României de astăzi, dar și a României Unite create la sfârșitul Primului Război Mondial. Organizată la sediul ICR Londra, manifestarea include, totodată, un poem colectiv creat de cei zece poeți special pentru aniversarea Centenarului, prezentat în premieră la Londra. Proiectul, inclus în programul European Poetry Festival, este curatoriat de Simona Nastac.


Tot în capitala britanică - deschiderea expoziției "Wounded Words: Romanian Writers and the Great War". Expoziția, deschisă de criticul și istoricul literar Ion Bogdan Lefter în galeria Brâncuși de la sediul ICR Londra, prezintă câteva dintre operele literare cele mai importante ale perioadei, semnate de nume clasice ale literaturii române. Expoziția este realizată de Muzeul Național al Literaturii Române și ICR Londra.


Miercuri, la cinematograful BIO OKO din Praga - premiera unui program special dedicat filmelor româneşti de scurtmetraj. Programul, prezentat de Institutul Cultural Român de la Praga şi iShorts, se va desfăşura în luna aprilie, în opt oraşe din Cehia. El conţine şase filme. Este vorba despre "Lampa cu căciulă", regia: Radu Jude, "Pui de somn", regia: Paul Mureşan, "Omul", regia: Brigitte Drodtloff, "Omulan", regia: Matei Branea, "O noapte în Tokoriki", regia: Roxana Stroe şi "Offstage", regia: Andrei Huţuleac. Proiecţiile vor avea loc în zilele de 11, 17 şi 18 aprilie. Filmele vor fi proiectate în limba română cu subtitrări în limba cehă şi în limba engleză.


Institutul Cultural Român de la Viena şi FIVE PLUS Art Gallery din capitala Austriei prezintă la sediile lor, până pe 27 aprilie, expoziţia "Delir controlat" semnată de Tudor Banuş. Vor fi expuse lucrări din diferite perioade de lucru ale artistului, publicații a căror ilustrație a fost realizată de acesta şi albume precum Tudor Banuş - Parc(o)urs sau Tudor Banuș - Retrospectivă. Tudor Banuş s-a născut pe 8 iulie 1947 la Bucureşti. A absolvit în 1971 Institutul de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din București, iar în 1972 s-a stabilit la Paris, unde a studiat tehnicile picturii în ulei şi gravurii la Facultatea de Belle-Arte. A vernisat aproximativ 70 de expoziţii personale la Paris, Bruxelles, Londra, München, Hamburg, Viena, Geneva, Basel, New York. A fost colaborator la publicaţii renumite din străinătate.     


La numai 19 ani, balerina româncă Francesca Velicu a câştigat, la Londra, prestigiosul Olivier Awards, la categoria "performanţă remarcabilă în dans". Ea a fost nominalizată pentru rolul din spectacolul "Le Sacre du Printemps", în coregrafia celebrei Pina Bausch. Premiile sunt acordate anual în cadrul unei gale, de către Societatea Teatrului Londonez pentru a recunoaște excelența  în diverse  categorii  -teatru, operă, dans.  



www.rri.ro
Publicat: 2018-04-11 12:20:00
Vizualizari: 659
TiparesteTipareste