Raport de ţară al Comisiei Europene

raport de ţară al comisiei europene Cel mai recent raport de ţară al UE arată că economia românească este peste media europeană, însă semnalează și apropierea periculoasă a deficitului bugetar de ţinta de 3% din PIB.

România înregistrează cel mai scăzut nivel al şomajului din ultimii ani şi înregistrează o creştere economică peste media UE, însă aceasta se bazează mai ales pe consum şi pe împrumuturi. Inegalităţile sociale persistă, iar deficitul bugetar riscă să nu se poată încadra în ţinta de 3% din PIB - arată ultimul Raport de ţară al UE. De asemenea, România are cel mai redus şomaj din ultimii 20 de ani, însă se confruntă cu probleme de disponibilitate a forţei de muncă şi cu un risc ridicat de sărăcie pentru categoriile vulnerabile. În plus, investiţiile publice sunt ineficiente.


Șeful Reprezentanţei Comisie Europene în România, Angela Cristea: "România are o rată a investiţiilor mai mare, aproape 23% din PIB, decât media din UE, care este undeva către 20%, dar eficienţa acestor investiţii este mult mai redusă în România decât în restul Uniunii Europene. De obicei se cheltuie mai puţin decât se alocă şi se construieşte încă şi mai puţin." 


Pe de altă parte, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că România a înregistrat cifre economice bune, însă recunoaşte că trebuie acţionat în direcţia transferului dinspre consum spre investiţii a motoarelor de creştere economică. Eugen Teodorovici: "Consumul reprezintă principalul element de creştere, şi asta trebuie să se schimbe obligatoriu şi pe termen cât mai scurt. Felul în care strategia este definită, măsurile din planul de guvernare arată foarte clar că asta este sensul." 


Ministrul de Finanțe a explicat că se acţionează atât în direcţia impulsionării investiţiilor publice, inclusiv prin simplificarea procedurilor de achiziţii publice, cât şi în direcţia conturării unui cadru prietenos pentru investiţiile private. În ceea ce privește deficitul bugetar, el consideră că acesta nu va fi depăşit și a promis că, în cel mai scurt timp, va prezenta un set de măsuri "cuantificabile şi cu termene clare de realizare" despre cum acesta va fi menţinut  sub ţinta de 3% din PIB. 


Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, atrage însă atenţia că nu numai nivelul cheltuielilor pune presiune pe ţinta de deficit bugetar. Ionuţ Dumitru: "Veniturile fiscale sunt foarte mici în România, doar 25,6% din PIB anul trecut, faţă de o medie europeană de 40. Deci degeaba discutăm despre infrastructură europeană, despre servicii sociale europene, când avem o diferenţă atât de mare, enormă, între media europeană şi veniturile noastre colectate din taxe şi impozite. Dacă ne uităm la vecinii noştri, Bulgaria are 29,5. Romania daca ar avea veniturile Bulgariei ar avea surplus bugetar."


România a fost inclusă de Bruxelles în categoria statelor europene care nu se confruntă cu dezechilibre şi care continuă să se afle pe un trend favorabil. Datele finale indică, în 2017, o creştere record a economiei românești de 7%, care a depașit-o pe cea a Chinei (6,9%).


www.rri.ro
Publicat: 2018-04-12 12:30:00
Vizualizari: 728
TiparesteTipareste