Jurnal românesc - 17.04.2018

jurnal românesc - 17.04.2018 O delegație condusă de doamna Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a facut o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în perioada 15 - 17 aprilie

O delegație condusă de doamna Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a facut o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în perioada 15 - 17 aprilie. Vizita a fost prilejuită de inaugurarea Consulatului Onorific al României de la Winchester. Cu această ocazie, demnitarul român l-a felicitat pe Călin Humă pentru numirea în funcția de consul onorific al României în Winchester și și-a exprimat încrederea că inaugurarea consulatului va contribui la consolidarea relațiilor bilaterale și a parteneriatului dintre cele două state. Comunitatea românească din Marea Britanie este una dintre cele mai importante și numeroase comunități românești din afara granițelor, aceasta reprezentând o prioritate pe agenda de lucru a Ministerului, cu precădere în contextul Brexit.

 

Centrul Social-Politic European a anunțat că locuitorii Chișinăului care vor să spună dacă optează în favoarea sau împotriva Unirii R. Moldova cu România vor putea să o facă până pe 19 aprilie, pe platforma electronică decid.md - anunţă Radio Chişinău. Consultarea publică a fost lansată acum două săptămâni de către Centrul Social - Politic European. Organizatorii își propun să realizeze cel mai amplu sondaj de opinie privind opțiunea locuitorilor din Chișinău în ceea ce privește unificarea celor două state. La etapa a doua, consultarea publică ar urma să fie extinsă și la nivel național.

 

În judeţul Vaslui, s-a plantat, marţi, Pădurea Centenar - pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la unirea Republicii Democrate Moldoveneşti cu Regatul României. La eveniment a participat şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş. Pădurea Centenară a fost plantată pe ambele maluri ale Prutului de către silvicultori din România şi Republica Moldova. Iniţiativa aparţine Ministerului Apelor şi Pădurilor de la Bucureşti.

 

Pe 22 aprilie, RePatriot va avea o sesiune deschisă în Israel, la Institutul Cultural Roman din Tel Aviv, alături de antreprenori de succes, unde se va discuta despre situația și oportunitățile de afaceri din România. Potrivit organizatorilor, obiectivele RePatriot pentru acțiunea din Israel sunt diferite față de abordarea generală din celelalte țări unde acționează. Un Israel puternic și prosper, un pilon de pace și stabilitate în regiune care să fie mereu un aliat important al României, este ceea ce își dorește RePatriot, se arată într-un comunicat de presă. La evenimentul din Tel Aviv se va discuta despre întărirea cooperării economice și culturale cu Israelul și importanța legăturii cu România si oportunități de afaceri din Romania ce ar putea fi fructificate de comunitatea cu origini românești. RePatriot este o platformă de inspirație și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară.

 

Senatul a adoptat, recent, proiectul de lege al Guvernului privind extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani şi de la 3 la 5 ani pentru cei cu vârste între 12 şi 25 de ani. Proiectul este menit să fluidizeze activitatea serviciilor de paşapoarte prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea documentelor. Pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar în termen de 3 zile trebuie să existe situaţii de urgenţă obiective, determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-04-17 12:08:00
Vizualizari: 595
TiparesteTipareste