Previziuni FMI pentru România

previziuni fmi pentru românia FMI estimează că economia României va avea o creştere mai mare în acest an faţă de estimările anterioare şi se va situa pe locul doi în topul performanţelor economice europene.

În cel mai recent raport privind perspectivele economiei mondiale, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei României în acest an, de la 4,4 la 5,1%. Ar fi cea mai bună evoluţie din Europa după cea a Maltei. A fost, însă, revizuită în sus şi prognoza privind rata inflaţiei, pană la aproape 5%, cu peste un procent mai mult decât se estima în octombrie anul trecut. Raportul mai arată că ritmul de creştere a preţurilor se va atenua anul viitor, când instituţia financiară internaţională se aşteaptă şi la o încetinire a creşterii Produsului Intern Brut până la 3,5%. Fondul Monetar Internaţional a modificat şi prognoza privind deficitul de cont curent înregistrat de România, în creştere cu aproape un procent faţă de estimările anterioare. Cât priveşte şomajul, acesta ar urma să fie atât în acest an, cât şi anul viitor, de 4,6 procente. 


Pe de altă parte, un studiu Deloitte România atrage atenţia că instabilitatea fiscală ar fi principala ameninţare la adresa afacerilor. Este motivul pentru care directorii financiari din ţară spun că se concentrează mai mult pe consolidarea companiilor decât pe extinderea lor. Studiul analizează diverse aspecte precum perspectiva economică, mediul de afaceri, previziuni financiare şi digitalizarea. Majoritatea directorilor financiari anticipează că, deşi creşterea economică va continua, în paralel, se vor majora inflaţia şi costurile de finanţare. Aproape 60% dintre directorii din România cred că instabilitatea climatului fiscal este principala ameninţare la adresa afacerilor, astfel că riscurile pe care sunt dispuşi să şi le asume sunt limitate. 


Zeno Căprariu, director Deloitte România: "Investitorii sunt încă mulţumiţi de România, pentru că, dacă nu ar fi, ar fi plecat. Doar că, aşa cum reiese din studiu foarte bine, sunt rezervaţi vizavi de viitor. Or, ăsta este un semnal de alarmă, că rezerva asta poate să însemne mai târziu eventual plecări sau poate să însemne reducerea activităţii, să însemne relocări ş.a.m.d. Un mediu fiscal cu mai puţine taxe şi mai clar şi nu atât de încâlcit şi foarte consistent este de dorit". 


Pe ansamblu, Europa va înregistra o expansiune economică de 2,7% anul acesta, "iar Europa emergentă", regiune unde este inclusă şi România, va consemna un avans al Produsului Intern Brut de 4,3 procente în 2018, estimează FMI, în raportul "World Economic Outlook".


www.rri.ro
Publicat: 2018-04-18 11:33:00
Vizualizari: 612
TiparesteTipareste