Zilele Artelor Focului

zilele artelor focului În Bucureşti, la cea de a IV-a ediţie a Zilelor Artelor Focului, mai mulţi artişti vizuali cu specializările ceramică, sticlă şi metal vă aşteaptă la adresele atelierelor lor.

Primăvara îndeamnă la plimbări lungi şi la descoperiri spectaculoase. Astfel, în Bucureşti, la cea de a IV-a ediţie a Zilelor Artelor Focului, mai mulţi artişti vizuali cu specializările ceramică, sticlă şi metal vă aşteaptă la adresele atelierelor lor.


O întâlnire cu extraordinarul, un tur al spaţiilor de creaţie ale artiştilor bucureşteni, ce sunt pregătiţi pentru a vă dezvălui din tainele Artelor Focului.


David Leonid Olteanu, artist plastic ceramist şi sticlar, unul dintre artiştii participanţi ne-a spus ce se întâmplă de fapt în cadrul evenimentului: "În funcţie de curiozităţile vizitatorilor încercăm să le explicăm de unde am pornit şi unde am ajuns, ce am vrut să spunem prin lucrări. Le explicăm eventual şi partea tehnologică, cum se porneşte de la o idee practic şi care e finalul. Îi aşteptăm pe toţi care sunt interesaţi: ingineri, avocaţi, medici, care privesc cu totul şi cu totul altfel. Am avut şi copii mici de grădiniţă, de şcoală şi oameni de vârsta a treia.  E atelierul personal al artistului, nu e o galerie unde lucrurile sunt aranjate într-un fel anume. Aici trăim, simţim şi lucrăm."


Maria Paşc, vicepreşedinte al Asociaţiei proiectului Contemporanii care se află la originea evenimentului, ne-a povestit despre istoricul "Zilelor Artelor Focului": "Prima ediţie şi mai cu seamă Artele focului au început de la un studiu pe care l-am făcut cu ajutorul colegilor care realizează Barometrul de consum cultural. Aici respondenţii, când au fost întrebaţi ce arte decorative cunosc, au spus olăritul. Iar olăritul este mai degrabă un meşteşug decât o artă. Astfel ne-am dat seama că există o imperioasă necesitate ca publicul să cunoască faptul că avem artişti clar metalişti, tapiseri, să realizeze că îşi pot cumpăra un obiect cu utilitate chiar din atelierul artiştilor, că aceştia există şi că mai sunt continuatori ale acestor arte. Criteriul de selecţie a fost ca artiştii să fie membri ai Uniunii Artiştilor Plastici. Am realizat un parteneriat cu UAPR (Uniunea Artiştilor Plastici din România) şi am anunţat filialele de artă decorativă că dorim să lansăm acest proiect, iar cei mai de seamă artişti au răspuns, pentru că ştiu cum sunt percepute artele decorative la noi, tocmai într-o solidaritate a breslei."


"Zilele Artelor Focului" sunt menite să pună publicul în legătură cu artistul, cu spaţiile de creaţie ale acestora, pentru a-şi explica drumul pe care o lucrare îl are din spaţiul de creaţie până în locul în care este văzută de obicei, într-o expoziţie. Pentru ineditul experienţei, Maria Paşc a lansat un îndemn: Track: "Aş dori să îndemn oamenii să viziteze atelierele artiştilor, pentru că sunt locuri cu adevărat inedite. Sunt locuri excepţionale, unde ideea capătă formă. Sunt oameni cu care poţi să intri în contact. Sunt şanse unice pe care le poţi avea într-o viaţă, de a întâlni artişti, de a fi faţă în faţă cu artistul şi faţă în faţă cu opera."


O altă invitaţie vine din partea Mariei Cioată, artist ceramist: "Vă invităm practic în spaţiul nostru tainic al atelierului, unde avem locul de joacă în materialul ceramic şi nu numai. Este zona noastră de laborator, unde creăm şi unde iau naştere lucrările pe care după aceea le expunem. Este locul prielnic pentru vizitatori să descopere şi o parte dintre etapele de lucru, din tot procesul tehnologic de facere a unei lucrări, pentru că cel puţin în zona ceramicii este un proces foarte complex care porneşte de la bucata amorfă, ajungând să capete o viaţă, o energie, o formă la final. Dar tot drumul acesta este un drum spectaculos, pe care, cu această ocazie, iubitorii de frumos pot să-l descopere."


Ce experienţe îi aşteaptă pe vizitatorii atelierelor am aflat tot de la Maria Cioată: "Practic le arătăm câte puţin din procesul tehnologic, le arătăm lucrările, îi facem să înţeleagă şi parcursul nostru. Mai putem arăta şi lucrări care sunt în procesul de creare şi chiar pot încerca şi vizitatorii să se joace puţin cu materia, să vadă cum e să lucrezi. Este momentul prielnic de a afla cât mai multe taine ale artistului, să afle tehnici inedite, pe care sunt convinsă că foarte puţini le cunosc."


Artistul David Leonid Olteanu ne-a dezvăluit faptul că uneori o greşeală de prelucrare poate căpăta valenţe artistice. Dar pentru detalii nu vă rămâne decât să vă propuneţi să le vizitaţi atelierele artiştilor care s-au alăturat proiectului.


David Leonid Olteanu ne-a spus cum îi farmecă pe vizitatori: "Explicându-le multe lucruri pe care nu le ştiau, cum se prelucrează ceramica sau chiar sticla, cum se face prin turnat, prin modelare, temperaturile de ardere, coloranţi. Aflând povestea, tot demersul artistic, tot procesul tehnologic, văd cu totul alţi ochi."


Pentru a afla ce ateliere puteţi vizita nu trebuie decât să intraţi pe internet pe ateliere.ro. În plus, există şi Aplicaţia Ateliere pentru smartphone, ce vă poate fi şi tovarăş de drum - prin sistemul GPS, ce vă va duce până-n pragul atelierelor.


www.rri.ro
Publicat: 2018-04-22 11:58:00
Vizualizari: 346
TiparesteTipareste