Jurnal românesc - 20.04.2018

jurnal românesc - 20.04.2018 Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit, joi, la Tunis, cu omologul său tunisian, Khemaies Jhinaoui, alături de care a semnat mai multe acorduri de cooperare: apărare, afaceri interne, justiţie, domeniul economic, educaţie, sau turism.

Guvernul României va continua să susţină parteneriatul strategic cu Republica Moldova vecina, a declarat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, în prima sa vizită de lucru la Chişinău. Oficialul de la Bucureşti s-a intalnit cu reprezentanţi ai Administraţiei centrale, ai cultelor, dar şi cu membri ai autorităţilor locale. Ministrul român a discutat cu ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, despre proiectele comune pe care le au în diaspora. Limba română este patrimoniul comun al României şi Republicii Moldova, a spus Natalia-Elena Intotero, care a adăugat că Bucureştiul contează pe sprijinul Chişinăului pentru promovarea studierii limbii române în toate regiunile Republicii Moldova. De altfel, un memorandum de înţelegere între Biroul Relaţii cu Diaspora din Republica Moldova şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni urmează să fie semnat, în vara acestui an, în cadrul unei şedinţe comune a Guvernului Republicii Moldova şi Guvernul României. Subiectul a fost abordat de şefa Biroului, Olga Coptu, cu Natalia Intotero.  În cadrul discuţiilor, Olga Coptu a recomandat celor din diaspora să creeze consilii naţionale, urmând exemplul Canadei, unde un astfel de consiliu există din luna ianuarie. Natalia Intotero şi-a arătat deschiderea pentru dezvoltarea relaţiilor interinstituţionale şi a venit cu propunerea de a desfăşura mai multe acţiuni comune în diaspora, în vederea păstrării spiritualităţii, valorilor culturale şi limbii române.


Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit, joi, la Tunis, cu omologul său tunisian, Khemaies Jhinaoui, alături de care a semnat mai multe acorduri de cooperare: apărare, afaceri interne, justiţie, domeniul economic, educaţie, sau turism. În cadrul discuțiilor a fost abordat și domeniul schimburilor educaţionale, având în vedere că studenţii tunisieni în România (aproape 1.700) reprezintă a doua comunitate de studenţi din afara graniţelor, după aceea a tinerilor proveniţi din Rep. Moldova. În acest sens, a fost subliniată importanţa intensificării şi conectării schimburilor academice la cele europene. În cadrul vizitei, Teodor Meleşcanu, a participat și la inaugurarea Centrului de Cultură şi Ştiinţă al României la Tunis (primul de acest gen în Africa), în cadrul Universităţii Tunis Al Manar. Șeful diplomaţiei române a avut o întrevedere cu membrii comunităţii româneşti şi cu absolvenţii de studii superioare în România, prilej cu care a fost lansată Asociaţia Foştilor Studenţi Tunisieni în România. Ministrul român a subliniat rolul comunităţii româneşti şi al absolvenţilor în creşterea cunoaşterii reciproce a celor două popoare şi în consolidarea cooperării între ţări, în general. El a încurajat înscrierea copiilor proveniţi din familiile mixte la cursurile de limba română organizate la secţia consulară a Ambasadei României la Tunis. 


Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 martie 2018 este de 18,9 milioane, cu circa 10 mii mai mulţi faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă pe această temă. Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia şi a importului de date de la Direcţia Generală de Paşapoarte. Potrivit Autorității Electorale Permanente, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18,2 milioane au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar circa 653 de mii au domiciliul în străinătate. Din totalul de cetăţeni cu drept de vot comunicat official, 8.8 milioane sunt bărbaţi, iar 9,4 milioane sunt femei. De asemenea, din datele AEP reiese că peste 10 milioane dintre alegători provin din mediul urban şi 7,7 milioane din mediul rural.


www.rri.ro
Publicat: 2018-04-20 11:58:00
Vizualizari: 611
TiparesteTipareste