Comisia facilitează accesul la probe electronice

comisia facilitează accesul la probe electronice Comisia Europeană propune noi norme pentru a le permite autorităților polițienești și judiciare să obțină mai ușor și mai prompt probe electronice.

Comisia Europeană propune noi norme pentru a le permite autorităților polițienești și judiciare să obțină mai ușor și mai prompt probe electronice. Furnizorii servicii electronice vor fi obligaţi să răspundă la solicitările oamenilor legii în 10 zile sau în 6 ore în caz de urgenţă.  


Poliţia şi autorităţile judiciare vor putea obţine mai uşor şi mai repede probe electronice, cum ar fi e-mailuri sau documente stocate în cloud, de care au nevoie pentru cercetarea, urmărirea penală și condamnarea infractorilor și a teroriștilor. Noile norme propunse de Comisia Europeană le vor permite autorităților să identifice mai bine pistele din mediul online și de la nivel transfrontalier, furnizând, totodată, garanții suficiente pentru drepturile și libertățile tuturor părților implicate.


Toți infractorii și teroriștii utilizează SMS-uri, e-mailuri și aplicații informatice pentru a comunica. În momentul de față, peste jumătate din toate anchetele penale cuprind o cerere transfrontalieră în vederea obținerii de probe electronice deținute de furnizorii de servicii stabiliți în alt stat membru sau în afara Uniunii. Pentru a obține astfel de date, este necesară cooperarea judiciară și asistența juridică reciprocă, iar în prezent procesul este mult prea lent și greoi. În momentul de față, aproape două treimi din infracțiunile pentru care probele electronice sunt deținute într-o altă țară nu pot fi anchetate sau urmărite penal în mod corespunzător, în principal din cauza timpului prea lung necesar pentru a colecta astfel de probe sau din cauza fragmentării cadrului juridic.


Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, spune că trebuie să punem la dispoziția autorităților de asigurare a respectării legii metode demne de secolul XXI pentru a le permite să combată criminalitatea, întrucât și infractorii utilizează metode ale secolului XXI pentru a săvârși infracțiuni.


Věra Jourová: "Am vorbit cu mulţi procurori şi toţi sunt de acord că se confruntă, aproape zilnic, cu probleme în obţinerea dovezilor electronice. Aproape 85 la sută din toate cercetările penale implică probe electronice. În prezent durează până la 120 de zile să se obţină transfrontalier dovezi electronice de la autorităţile altui stat. Pentru a accesa probe electronice dintr-o ţară din afara Uniunii Europene poate dura chiar şi mai mult, chiar şi până la 300 de zile. Aşadar, propunerile făcute au scopul de a rezolva aceste probleme şi de a reduce drastic timpul necesar pentru obţinerea probelor."


Astfel, autorităţile judiciare dintr-un stat membru vor putea solicita probe electronice direct de la un prestator de servicii dintr-un alt stat membru, iar acesta va fi obligat să răspundă în maximul 10 zile şi nu în 10 luni cum este prevăzut în prezent în procedura de asistență judiciară reciprocă. De asemenea, se va putea emite o ordonanță asigurătorie europeană în baza căreia să fie prevenită ştergerea datelor şi vor fi introduse garanții și măsuri reparatorii solide.




www.rri.ro
Publicat: 2018-04-24 12:02:00
Vizualizari: 508
TiparesteTipareste