Români în lume - 24.04.2018

români în lume - 24.04.2018 Cea de-a XV-a ediţie a festivalului internaţional de film CROSSING EUROPE se desfăşoară la Linz, în Austria, în perioada 25-30 aprilie şi dedică în acest an secţiunea SPOTLIGHT producătorului român Ada Solomon.

 

Cea de-a XV-a ediţie a festivalului internaţional de film CROSSING EUROPE se desfăşoară la Linz, în Austria, în perioada 25-30 aprilie şi dedică în acest an secţiunea SPOTLIGHT producătorului român Ada Solomon. Vor fi proiectate 10 producţii şi coproducţii cinematografice româneşti ale Adei Solomon, două dintre ele fiind incluse în programul competițional. Pe 28 aprilie, Ada Solomon va susţine un masterclass în spaţiul OK Deck din Linz.La festival vor fi prezenţi şi regizorii Ivana Mladenović, Răzvan Rădulescu şi Alexandru Solomon. Ada Solomon (n. 1968) lucrează de peste 20 de ani în domeniul cinematografiei și este unul dintre cei mai activi cineaști, atât ca producător, cât și ca distribuitor de film și manager de cinema. A colaborat cu parteneri internaționali, la proiecte precum Callas Forever (Franco Zeffirelli), a produs o serie de scurtmetraje, câștigătoare a numeroase premii internaționale: Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu), Lampa cu căciulă (r. Radu Jude) și Renovare (r. Paul Negoescu); lungmetraje de debut Cea mai fericită fată din lume (r. Radu Jude) sau documentarele regizorului Alexandru Solomon  - Război pe calea undelor şi Kapitalism - rețeta noastră secretă. Ada Solomon a lucrat cu regizorii români din noul val al cinematografiei şi cu regizori şi actori de pe scena internaţională.  Ada Solomon este fondatorul și directorul Festivalului de Film NexT, înființat în memoria lui Cristian Nemescu și Andrei Toncu.

 

La sediul Muzeului Civilizațiilor Europei și Mediteranei din Marsilia, este deschisă pânâ pe 10 septembrie expoziția "Or" care își propune să exploreze, din perspectiva contemporaneității, diferitele modalități de percepție ale acestui metal nobil. Muzeul Național de Istorie a României participă la acest proiect cu 38 de bunuri culturale din patrimoniul propriu. Un mic pandantiv neolitic de aur descoperit la Vitănești (jud. Teleorman), reprezintă cea mai veche formă de prelucrare a aurului prezentă în expoziție.  Vor fi expuse lingouri de aur și obiecte cu estetică proprie din tezaurele de la Turnu Măgurele, Sacoșu Mare, Căuaș și Hinova. Vor fi prezentate o brățară dacică, polispiralică, din tezaurul de pe Muchea Cetății de la Sarmizegetusa-Regia, câteva aplice de harnașament din tezaurele de la Cucuteni-Băiceni și Craiova, mai multe elemente dintr-o cunună funerară romană de la Romula-Reșca (jud. Olt). Expoziția reunește piese remarcabile, ce provin din colecțiile unor importante instituții culturale din mai multe state europene și din afara spațiului european: Franța (Muzeul Luvru din Paris, Muzeul Arheologiei Mediteraneene din Marsilia, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg), Grecia (Muzeul Arheologic din Pella), Georgia (Muzeul Național al Georgiei din Tbilissi) și Maroc (Voice Gallery din Marrakech).

 

Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' la Chişinău, în colaborare cu Teatrul de Poezie 'Alexei Mateevici' din Chişinău, organizează, pe 26 aprilie, spectacolul de poezie şi muzică Ţara mea de glorii, Ţara mea de dor, pentru a marca Anul Centenar în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la Teatrul de Poezie 'Alexei Mateevici' din Chişinău. Spectacolul e creat pe baza poeziilor lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Grigore Alexandrescu, Andrei Mureşanu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ioan Alexandru, Grigore Vieru, Adrian Păunescu şi a altor poeţi contemporani, evocând evenimentele ce au marcat istoria reunificării tuturor românilor  pe un fundal muzical creat pe baza creaţiilor compozitorilor români clasici şi contemporani. În spectacol sunt antrenaţi 4 actori: Nicolae Jelescu, Anişoara Bunescu, Margareta Nazarchevici şi Dumitru Sîrbu, regia aparţinându-i cunoscutului actor şi regizor Nicolae Jelescu.

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-04-24 12:08:00
Vizualizari: 685
TiparesteTipareste