Ministrul Natalia-Elena Intotero, vizită de lucru în Republica Italiană

ministrul natalia-elena intotero, vizită de lucru în republica italiană Ministrul Natalia-Elena Intotero, în dialog cu autoritățile locale din regiunea Puglia și provincia Bari

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut ieri, 4 mai, o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților din regiunea Puglia și provincia Bari, în cadrul vizitei de lucru în Republica Italiană. Demnitarul a avut convorbiri cu șeful de de cabinet al președintelui regiunii Puglia, Claudio Stefanazzi, cu coordonatorul pentru politică internațională, Bernardo Notarangelo, cu prefectul provinciei Bari, Marilisa Magno, și cu primarul orașului, Antonio Decaro.


În cadrul convorbirilor, ministrul Natalia-Elena Intotero a reiterat buna cooperare dintre autoritățile române și cele italiene și a abordat posibile direcții de acțiune în vederea unor proiecte comune benefice ambelor comunități. Discuțiile au vizat apărarea drepturilor cetățenilor români de pe teritoriul Italiei, promovarea imaginii acestora precum și demararea unor campanii de informare. A fost abordată și problematica abuzurilor și a exploatării prin muncă, iar demnitarul român a subliniat importanța măsurilor de prevenție. "Crearea de mijloace și instrumente de susținere și sprijin pentru românii din sudul Italiei poate conduce la stoparea fenomenului de exploatare prin muncă. Românii au o contribuție foarte importantă în cadrul activității agricole din zonă și le-am mulțumit reprezentanților autorităților locale pentru deschiderea manifestată față de propunerile noastre. Ne dorim o relație cât mai stransă cu partenerii italieni pentru a le putea fi alături românilor noștri", a spus ministrul Natalia-Elena Intotero.


Consulatul General al României la Bari a achiziționat trei infokioșk-uri care să fie instalate în spații ale autorităților locale și/sau sedii locale ale sindicatului CGIL din Regiunea Puglia, aflate în apropierea zonelor unde sunt concentrate comunitățile muncitorilor români. Proiectul se adresează, în mod expres, lucrătorilor cazați temporar în cooperativele agricole, și care nu beneficiază de facilități de acces la internet sau alte medii de informare. Cele trei dispozitive au configurate trei secțiuni: Consulară, cuprinde informații privind Sistemul Informatic E-Cons, precum și detalii de creare a unui cont în Portalul Extern SIMISC pentru programare și accesare informații consular; Muncă, oferă informații în materie de legislația muncii din Republica Italiană, în limba română și italiană; Pensie, oferă informații pentru situațiile în care un lucrător român a lucrat legal atât în Italia, cât și România, căruia i se aplica prevederile Regulamentelor europene, cu privire la coordonarea sistemelor de securitate sociala pentru persoanele angajate legal cu contract de muncă. Informații privind stagiile de cotizare prevăzute de legislația din Italia, modul de a beneficia de toate tipurile de pensie și bonificații existente în Italia. 


Din toate secțiunile, utilizatorii au posibilitatea tipăririi materialelor sau a informațiilor consulare pe care le doresc, la imprimanta cu care este dotat fiecare dispozitiv. Acestea au, de asemenea,  instalat programul Time Viewer, astfel încât să poată fi accesate de la distanță, î


www.rri.ro
Publicat: 2018-05-05 10:12:00
Vizualizari: 1037
TiparesteTipareste