Jurnal românesc - 09.05.2018

jurnal românesc - 09.05.2018 Şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Alexandru Cătălin Ioniţă, şi şeful Gărzii Civile Spaniole, Jose Manuel Holgado, au semnat o declaraţie de Parteneriat pentru stabilirea unei Echipe Comune de Analiză a Criminalităţii Organizate.

În mai puţin de două săptămâni vor avea loc alegeri anticipate pentru funcţia de primar în cele două mari oraşe ale Republicii Moldova, Chişinău şi Bălţi. Potrivit ultimului sondaj de opinie, în ambele localităţi va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin, în care s-ar califica un reprezentant al Partidului Socialiştilor, pro-rus. Cercetarea arată totodată un interes scăzut al alegătorilor pentru desemnarea noilor primari. În cazul alegerilor pentru Primăria Chişinău, în turul doi ar ajunge socialistul Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al preşedintelui pro-moscovit Igor Dodon şi candidata independentă Silvia Radu despre care unele instituţii media susţin că ar fi sprijinită de guvernare. Ion Ceban ar obţine aproximativ 35%, iar Silvia Radu 34,5% din voturi, cei doi fiind urmaţi de candidatul susţinut de câteva partide pro-europene de opoziţie, Andrei Năstase, care ar acumula 17%. Deputatul din Parlamentul României Constantin Codreanu, care reprezintă Partidul Unităţii Naţionale, ar acumula 5% din voturi. Şi la Bălţi candidatul socialiştilor ar acumula aproximativ 40% din voturi, acesta fiind urmat de reprezentantul fostului primar de Bălţi, Renato Usatîi cu 36% din numărul celor care au exprimat o opţiune de vot. Amintim că la 20 mai vor avea loc alegeri anticipate la Chişinău şi la Bălţi după ce primarii celor două localităţi, Dorin Chirtoacă şi respectiv Renato Usatîi, au demisionat, acuzând abuzuri şi presiuni din partea puterii. Ambii politicieni sunt cercetaţi în dosare penale pe care le califică drept politice.


Şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Alexandru Cătălin Ioniţă, şi şeful Gărzii Civile Spaniole, Jose Manuel Holgado, au semnat o declaraţie de Parteneriat pentru stabilirea unei Echipe Comune de Analiză a Criminalităţii Organizate, cu ocazia vizitei la Bucureşti a oficialilor  spanioli. Documentul reprezintă un instrument prin intermediul căruia va fi extinsă interacţiunea poliţiştilor din cele două instituţii şi în cadrul căruia sunt stabilite modalităţile de conlucrare în acţiuni operative. Pe parcursul lunilor iulie şi august 2018, un poliţist român va fi într-o misiune operativă, de prevenire şi combatere a criminalităţii itinerante şi pentru acordarea de sprijin cetăţenilor români, victime ale infracţiunilor, alături de specialişti ai Gărzii Civile, în zona Malaga. Poliţia Română şi Garda Civilă au colaborat în cadrul mai multor misiuni de sprijin şi suport operativ, în zonele turistice spaniole (în Cuenca şi Albacete, în Valencia, Malaga şi în Regiunea Huelva). Poliţişti români au acţionat, pe teritoriul Spaniei, alături de omologii lor, pentru combaterea traficului de persoane exploatate prin muncă şi au acordat sprijin pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în zona Malaga. Punctul de plecare a acestei colaborări a fost Convenţia dintre România şi Spania privind cooperarea în lupta împotriva criminalităţii, semnată la Madrid, în 2006.


Confederaţia Naţională a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii pentru românii din Italia nu a avut nicio şansă de a câştiga finanţarea unui proiect care să ajute cu adevărat pe cei cu probleme în Peninsula, susține Carmen Luminiţa Andrei, preşedintele organizației. Ea a precizat că Ministerul Românilor de Pretutindeni a respins dosarele ca neeligibile, apoi a folosit ideile, pentru a-şi lansa proiecte proprii.  Confederaţia a făcut, în acet sens, un denunţ la DNA. La trei ani de la depunerea primului proiect şi şase luni după depunerea celui de-al doilea, ambele pentru sprijinirea concretă a românilor care ajung în sclavie în Italia, oficialii de la București au respins categoric toate încercările confederaţiei de a-i ajuta pe cei care au probleme, mai ales in Sicilia,unde există circa 350.000 de români, iar munca la negru depăşeşte 60%, a punctat Carmen Luminiţa Andrei. Ea a mai spus că, în prezent, circa 3,5 milioane de români trăiesc în centre economice mari, cum ar fi Roma, Milano şi Torino. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-05-09 12:08:00
Vizualizari: 447
TiparesteTipareste