Cooperare europeană împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vacccinuri

cooperare europeană împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vacccinuri În întreaga lume, vaccinarea salvează între 1 și 3 milioane de vieți în fiecare an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinurile vor salva 25 de milioane de vieți în următorii zece ani.

În întreaga lume, vaccinarea salvează între 1 și 3 milioane de vieți în fiecare an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinurile vor salva 25 de milioane de vieți în următorii zece ani. Totuși, conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, câteva țări europene se confruntă cu focare epidemice fără precedent cauzate de rujeolă, dar și cu o recrudescență a altor boli din cauza ratelor de vaccinare insuficiente, iar în UE continuă să existe cazuri de copii și adulți care mor din cauza bolilor respective. În perioada  martie 2017 -  februarie 2018 au fost raportate aproape 15 mii de cazuri de rujeolă. Dintre acestea, 86 % nu au beneficiat de vaccinare. În plus, se estimează că cel puțin 40 000 de persoane mor în fiecare an din cauza gripei, parțial din cauza unei rate de vaccinare mici. 


Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis a precizat: "Vaccinarea e una dintre mai importante realizări ale sistemului sănătate publică din zilele noastre. Datorită vaccinării mulţi oameni nu s-au molipsit de poliomielită, variolă sau de alte boli grave. În ultimii 60 de ani, vaccinurile au salvat mai multe vieţi de copii decât orice altă intervenţie medicală. Dacă ne vaccinăm copiii, aceştia devin imuni la multe boli şi nu îi îmbolnăvesc la rândul lor pe ceilalţi. Vaccinarea previne apariţia unor boli infecţioase, a căror răspândire nu ţine cont de frontierele naţionale. Tocmai de aceea, deficienţele în privinţa măsurilor de imunizare dintr-un stat membru pun în pericol sănătatea şi securitatea cetăţenilor din întreaga UE. În acest sens, este în interesul nostru, al tuturor, să acţionăm împreună în mod strategic şi organizat. Propunerile îndeamnă la acţiuni comune, care să sprijine creşterea ponderii celor vaccinaţi, astfel încât toţi cetăţenii europeni să beneficieze de vaccinare." 


Comisia își propune, până în 2020, dezvoltarea și implementarea  unor planuri de vaccinare naționale și regionale, inclusiv realizarea obiectivului de a se atinge o rată de vaccinare împotriva rujeolei de cel puțin 95 %. Totodată, se dorește introducerea unor verificări de rutină a situației vaccinărilor și a existenței unor oportunități regulate de a beneficia de vaccinare în diferite etape ale vieții, de exemplu în școli și la locurile de muncă. O altă propunere se referă la un card de vaccinare comun, care să poată fi utilizat electronic transfrontalier și crearea până în 2019 a unui site de internet cu informații desprevaccinare pentru a oferi online dovezi obiective, transparente și actualizate cu privire la beneficiile și la siguranța vaccinurilor. Pe de altă parte, reducerea riscului de apariție a unor deficite de vaccinuri se poate face prin crearea unui registru virtual sub forma unei baze de date la nivelul UE, care să conțină informații despre stocurile de vaccinuri și despre necesarul lor, pentru a facilita schimbul voluntar de informații cu privire la stocurile disponibile și la deficitele de vaccinuri esențiale. 



www.rri.ro
Publicat: 2018-05-15 10:59:00
Vizualizari: 694
TiparesteTipareste