Parcul Naţional Piatra Craiului

parcul naţional piatra craiului Pe o suprafață de 14.800 de hectare, la aproximativ 200 de km nord de București, se întinde Parcul Național Piatra Craiului, în zona unuia dintre cele mai spectaculoase masive muntoase din România.

Pe o suprafață de 14.800 de hectare, la aproximativ 200 de km nord de București, se întinde Parcul Național Piatra Craiului,  în zona unuia  dintre cele mai spectaculoase masive muntoase din România. In 1938 s-a hotărât ca această zonă să fie protejată, avea atunci doar 440 de hectare. In 1972 și-a dublat suprafața, iar  în 1990  s-au pus bazele Parcului Național Piatra Craiului pentru a proteja marea diversitate de plante şi animale. Despre cele mai impresionante priveliști de aici de vorbește Mircea Vergheleț, directorul Administrației Parcului Naţional Piatra Craiului: "Ce este unic pentru  Parcul Național Piatra Craiului este faptul că este singura creastă calcaroasă din România care atinge altitudini de peste 2000 m. Este o zonă calcaroasă cu o importantă suprafață cu gol alpin. De asemenea, în special partea vestică a acestei creste calcaroase se caracterizează printr-un relief foarte spectaculos, prin abrupturi verticale de sute de metri, grohotișuri și tot felul de forme geomorfologice deosebit de frumoase care constituie o atracție pentru turiștii care vin să viziteze zona. De asemenea, atât în partea nordică, cât și în partea sudică, la extremitățile crestei Masivului, există niște chei spectaculoase. Aș numi aici Prăpăstiile Zărneștiului din judeţul Braşov foarte cunoscute, apoi Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturelui și Cheile Dâmboviței, în partea de sud a Masivului. Toate aceste chei sunt foste rezervaţii naturale care acum sunt incluse în zona de protecție strictă a Parcului Național".


Biodiversitatea din acest parc este impresionantă. Garofița Pietrei Craiului, unică în lume, este simbolul acestui parc. Poate fi admirată pe stâncăriile înierbate și însorite din zona alpină inferioară, sau la limita superioară a pajiştilor alpine. În lunile de vară, culoarea ei roz nu poate trece neobservată. Alături de garofiţă, cele 41 de specii de orhidee, floarea de colţ, macul galben sau gladiola sălbatică sporesc bogăția Parcului Naţional Piatra Craiului. Incepând cu anotimpul primăvăratic şi până spre toamnă, explozia de culori multicolore invadează zona. De menționat că și peșterile de aici ascund  peste 15 specii de lilieci, iar în zbor zona este străbătută de peste 100 de specii de păsări și peste 216 specii de fluturi rari, unele menționate în Lista Roșie a fluturilor de zi din Europa.  Mircea Vergheleț:  "In Parcul Naţional Piatra Craiului există peste 1100 de specii de plante, ceea ce reprezintă cam o treime din totalul numărului de specii de plante superioare din România, doar pe 14.800 de hectare. Avem aici ca specii unice Garofița Pietrei Craiului( Dianthus callizonus) - simbolul parcului și al masivului Piatra Craiului - este o specie endemică care înflorește după jumătatea lunii iunie. Ea poate fi văzută în zona de creastă, dar și în zonele mai joase - acest munte fiind unul loc din lume care o găzduiește. Parcul adăpostește, de asemenea, mai multe specii de mamifere.  De menționat cunt carnivore mari dar care nu sunt caracteristice doar pentru Piatra Craciului, ci pentru întreaga zonă a Carpaților din România (lupul , ursul și râsul). In această iarnă, prin monitorizările pe care le facem, cu camere capcană amplasate în interiorul parcului, am reușit să surprindem patru exemplare de râs,  am identificat  un număr de 25-30 de urși și două  haite de lupi pe care le-am filmat, una în zona de sud a parcului și alta în zona de nord, fiecare numărând circa 5-7 exemplare. O altă specie emblematică pentru Piatra Craiului, care  este  și un simbol al acestui masiv, este capra neagră care  a avut aici o populație permanentă. In momentul înființării Administrației Parcului, în anul 1989, am reușit să oprim vânătoarea la această specie, iar în prezent avem peste 250 de exemplare de capră neagră.  Acestea și-au modificat în timp comportamentul și au devenit foarte prietenoase cu turiștii  care  pot face poze cu acestea chiar și  de la 10-15 m".


Iubitorii de munte pot parcurge zonele din parc  şi cu ajutorul bicicletelor pentru care s-au amenajat deja câteva trasee. De asemenea, la marginea localităţii braşovene Zărneşti se află un defileu cu pereţi înalţi de peste 200 de metri, întins pe o distanţă de aproape cinci kilometri. Aici sunt Prăpăstiile Zărneştiului, una din cele mai importante căi de acces spre traseele turistice din masivul Piatra Craiului, este zona cea mai căutată de către amatorii de alpinism şi escaladă. Zeci de trasee sunt amenajate în pereţii defileului. Cel mai lung are 115 metri.  "Noi am avut, anul trecut, un proiect prin care am înființat 11 trasee de mountain bike în interiorul parcului și pe limita acestuia. Traseele au fost semnalizate în teren prin amplasare de circa 160 de săgeti indicatoare, exista trei grade de dificultate, există și o hartă  a acestor trasee care se poate achiziţiona de la sediul parcului. De asemenea,  există şi 10 panouri amplasate în punctele importante de intersecţie pe suprafaţa parcului cu această hartă şi cu indicaţii  pentru turiştii care doresc să le parcurgă.  Pentru alpinişti există trasee de cățărare,  de escaladă. Cele mai utilizate sunt cele din zonele mai joase pentru că sunt mai ușor accesibile, în zona Prăpăștiilor Zărneștiului, unde am amplasat niște panouri informative care conțin  informații legate de speciile și habitatele din parc, dar și o mică schiță a  traseelor existente pe peretele respectiv  cu denumiri și grade de dificultate".


In fiecare an aproximativ 110 mii de turişti trec pragul Parcului Naţional Piatra Craiului. 25% sunt străini.www.rri.ro
Publicat: 2018-05-25 11:42:00
Vizualizari: 1666
TiparesteTipareste