România ratează Mondialul de rugby

românia ratează mondialul de rugby Naţionala de rugby a României a fost descalificată, în urma unei decizii a forului internaţional, de la Cupa Mondială de anul viitor, din Japonia, decizie contestată de forul de specialitate de la Bucureşti.

Prezentă la toate ediţiile Cupei Mondiale şi calificată, pe teren, inclusiv la cea programată în 2019, în Japonia, Naţionala de rugby a României a primit o grea lovitură din partea Federaţiei internaţionale de profil (World Rugby). Aceasta a anunţat că, în urma unei analize făcute de Comisia independentă de litigii, România, Spania şi Belgia au primit depunctări severe în calificările pentru Cupa Mondială de anul viitor, fiindcă - susţine forul internaţional - au folosit jucători care nu erau eligibili. Reglementarea privind eligibilitatea este esenţială pentru menţinerea caracteristicilor şi culturii unice a competiţiilor de elită între Federaţii, iar integritatea meciurilor internaţionale depinde de respectarea strictă a criteriilor de eligibilitate stabilite în regulament, susţine World Rugby, în motivarea deciziei luate. 


Potrivit Federaţiei internaţionale, România a folosit un jucător neeligibil în opt partide, dintre care şase pentru calificarea la CM 2019, Naţionalei fiindu-i retrase câte 5 puncte pentru fiecare meci în care a folosit jucătorul din Tonga. În locul României, Rusia va fi cea care bifează prezenţa la competiţia mondială, în vreme ce Germania va juca, în locul Spaniei, în play-off-ul european pentru calificarea la Cupa Mondială. 


De partea sa, Federaţia de profil de la Bucuresti (FRR) a anunţat că va contesta decizia de depunctare a stejarilor, cum sunt supranumiţi rugbyştii români. Federaţia naţională susţine că, încă din 2015, a trimis World Rugby documentele necesare pentru clarificarea eligibilităţii jucătorului în cauză. În plus, argumentează forul de la Bucureşti, sportivul a semnat un formular World Rugby în care a declarat pe proprie răspundere că nu a jucat pentru reprezentativele naţionale ale ţării sale de origine. FRR a precizat că a urmărit întocmai procedura de verificare, aşa cum este ea stipulată în regulamentul World Rugby, pentru toţi jucătorii străini care ar fi putut fi eligibili pentru echipa naţională, cu respectarea situaţiile particulare ale fiecărui sportiv. 


Deşi nu mai are reputaţia echipei ce făcea furori în anii '80, perioadă în care a făcut meciuri memorabile în faţa marilor forţe europene, Naţionala de rugby a României a reuşit să adune succese demne de menţionat, cum este câştigarea ediţiei din acest an a Rugby Europe Championship, competiţie dedicată naţionalelor continentale din eşalonul secund. În lipsa unei finanţări care să-i asigure un viitor liniştit, rugbyul românesc continuă să producă jucători apreciaţi în campionate puternice din Europa. Încă din anii '90, de exemplu, campionatul Franţei, privit ca unul de primă mână, a făcut o obişnuinţă din importul de rugbyşti români. Şi acum sunt câţiva aşa-numiţi stejari care joacă în Hexagon, la care se alătură cei care evoluează în Italia ori Anglia.www.rri.ro
Publicat: 2018-05-16 12:06:00
Vizualizari: 51
TiparesteTipareste