Consultări pe teme de politică externă

consultări pe teme de politică externă Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut consultări pe teme de politică externă cu premierul Viorica Dăncilă.

Decizia omului forte al Planetei, Donald Trump, de a muta ambasada Statelor Unite din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a pus pe jar aproape întreaga comunitate internaţională, care se teme, pe bună dreptate, de o nouă escaladare a conflictului israeliano-palestinian, dar şi de o posibilă exportare a lui. Or, este ultimul lucru de care ar avea nevoie lumea în care trăim! 


La o scală infinit mai mică, la Bucureşti, discuţiile şi consultările la cel mai înalt nivel, într-un cuvânt brainstorming-ul pe acest subiect - al unei eventuale mutări la Ierusalim a ambasadei, asemenea partenerului strategic american, dar contrar poziţiei de moment a Uniunii Europene - s-au transformat, înainte măcar de a fi început, într-un scandal "între palate", de parcă nu ar fi fost de ajuns că România este între ciocan şi nicovală. 


La Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis nici nu concepe ca ultima decizie să nu îi aparţină lui. I-a luat-o, însă, înainte Palatul Victoria, mai precis premierul Viorica Dăncilă, care, recent, a făcut o vizită oficială în Israel, nu înainte ca Guvernul să aprobe un memorandum privind o analiză a oportunităţii mutării ambasadei. De aici până la ceartă nu a fost decât un pas! Marţi, preşedintele Iohannis a chemat-o pentru discuţii pe premierul Dăncilă, căreia i-a amintit că politica externă a României trebuie să se facă numai în interesul ţării. În opinia sa, este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca Bucureştiul să rămână un actor credibil atât în relaţia cu Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO, cât şi în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care este angajat. 


Mai mult! Klaus Iohannis a amintit că politica externă trebuie să fie una constantă şi predictibilă, existând câteva obiective de la care decidenţii politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Or, în viziunea preşedintelui, schimbarea acestei poziţii echilibrate şi echidistante nu ar face decât să producă îngrijorare şi nelinişte. Ca urmare, şeful statului a solicitat cooperare instituţională loială şi corectă din partea Guvernului. 


Viorica Dăncilă, la rândul său, a amintit că, în calitate de premier, are ca obiectiv principal susţinerea intereselor României şi identificarea celor mai bune modalităţi de a consolida rolul şi profilul ţării pe plan internaţional. A dat asigurări că procesul de analiză şi evaluare privind posibilitatea mutării ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim trebuie să plece de la poziţia principială, pe care România a susţinut-o constant, privind existenţa a două state, Israel şi Palestina, care să trăiască în pace, securitate şi recunoaştere reciprocă. 


Să amintim, pe scurt, că România a fost singurul stat din spatele Cortinei de Fier care, la sfârşitul anilor 60, nu a urmat ordinul Moscovei de a rupe relaţiile diplomatice cu Israelul, păstrând, în acelaşi timp, relaţii excelente cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a lui Yasser Arafat. În timp ce, în Israel trăiesc sute de mii de evrei originari din România, în teritoriile palestiniene sunt numeroşi absolvenţii universităţilor româneşti, cărora le poartă o binemeritată recunoştinţă. www.rri.ro
Publicat: 2018-05-16 12:35:00
Vizualizari: 48
TiparesteTipareste