Români în lume - 17.05.2018

români în lume - 17.05.2018 În cadrul celei de-a noua ediții a Târgului Internațional de Carte de la Varşovia, România organizează un stand care cuprinde volume româneşti și publicații despre România, apărute în Polonia în ultimii ani.

În cadrul celei de-a noua ediții a Târgului Internațional de Carte de la Varșovia, care are loc între 17 şi 20 mai, Institutul Cultural Român din capitala Poloniei, împreună cu Ambasada României, organizează un stand care cuprinde volume româneşti și publicații despre România, apărute în Polonia în ultimii ani. Un loc aparte îl au cele mai recente apariții pe piața poloneză: volumul de poezii "Falsul Dimitrie", semnat de Dumitru Crudu, nominalizat și finalist anul acesta la Premiul "Poetul European al Libertății" 2018, "Celelalte povești de dragoste", de Lucian Dan Teodorovici, "Fetița care se juca de-a Dumnezeu", de Dan Lungu, "Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor", de Adrian Cioroianu. Anul acesta vor apărea în traducere poloneză 17 cărţi noi din România, literatura română urmând să fie promovată la târg şi printr-o serie de broşuri şi alte materiale promoţionale în limba polonă, pregătite de ICR Varşovia, prin care se fac cunoscute publicului noile apariţii de carte românească în Polonia şi se anunţă volumele aflate în pregătire pentru acest an. Standul beneficiază de o grafică special concepută, atractivă şi puternică vizual, menită să atragă atenţia publicului asupra spaţiului românesc.


Pe 18 mai, muzeul de artă contemporană Tate Modern găzduiește unul dintre cele mai mari târguri de publicații de artă din Marea Britanie - Offprint London. România este reprezentată, pentru cel de-al treilea an consecutiv, de Asociaţia P+4 Publications din Bucureşti. Aceasta va prezenta, cu sprijinul Institutului Cultural Român, o selecţie a celor mai remarcabile cărți de artă selectate de curatoarea Alina Șerban. Printre acestea se regăsesc două volume din seria cărților de artist - 'The Book of Notebooks' de Dan Perjovschi și 'Despre Păpuși și Oameni' de Ciprian Mureșan. Aflat la a patra ediţie, evenimentul de la Londra reuneşte peste 140 de participanți şi este o celebrare a artei tipografice și a design-ului de carte din întreaga lume, fiind deschis atât marelui public, cât și colecționarilor.


Regizorul Lucian Pintilie a murit miercuri seară, la un spital din Capitală. În vârstă de 84 de ani, artistul fusese internat duminică, în stare foarte gravă, pe fondul acutizării mai multor afecţiuni cronice. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1956, el a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra, printre care: "Copiii soarelui"; "Proştii; "Sub clar de lună"; "D'ale carnavalului" şi "Revizorul", spectacol interzis de cenzură, după cea de-a treia reprezentaţie. Regizorul a rămas în memoria iubitorilor de film şi prin pelicule cinematografice precum "Reconstituirea"; "De ce trag clopotele Mitică", filme de asemenea interzise în perioada comunistă, iar după anul 1989, "Balanţa" sau "Nicki Ardelean, colonel în rezervă". Lucian Pintilie a primit numeroase premii pentru creaţiile sale, precum şi Ordinul Steaua României în grad de mare Cruce. Regizorul a fost omagiat în iulie 2008, la Varşovia, printr-o secţiune de autor, în cadrul Festivalului internaţional de film "Vara Filmelor".


www.rri.ro
Publicat: 2018-05-17 11:10:00
Vizualizari: 570
TiparesteTipareste