"Albastru şi roşu, în proporţii egale", regia Georgiana Moldoveanu

"albastru şi roşu, în proporţii egale",  regia georgiana moldoveanu Scurtmetrajul "Albastru şi roşu, în proporţii egale" este singurul film românesc selectat într-o secţiune competitivă a Festivalul de Film de la Cannes, ajuns la cea de-a 71-a ediţie (8-19 mai).

Scurtmetrajul "Albastru şi roşu, în proporţii egale" este singurul film românesc selectat într-o secţiune competitivă a Festivalul de Film de la Cannes, ajuns la cea de-a 71-a ediţie (8-19 mai). Regizat de Georgiana Moldoveanu şi produs de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, scurtmetrajul "Albastru şi roşu, în proporţii egale" a fost selectat în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes, dedicată exclusiv tinerelor talente. Anul acesta, organizatorii au selectat în secţiunea respectivă 17 filme alese dintre cele peste 2.400 de propuneri primite de la şcolile de cinematografie din lumea întreagă. Paisprezece ţări de pe patru continente vor fi reprezentate, iar 12 dintre cei 22 de regizori selectaţi în această secţiune sunt femei. Georgiana Moldoveanu a absolvit cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L Caragiale" şi s-a făcut deja remarcată în peisajul cinematografic românesc cu pelicula "Ferestre", premiată la festivalul CineMAiubit. 


Am vorbit cu Georgiana despre pasiunea pentru film, despre cum se transformă o poveste în cinema şi despre noul ei scurtmetraj, prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Cannes.: "Eu am crescut ascultând discuri cu poveşti şi în perioada aceea, în care nu-ţi pui probleme şi întrebări despre ce urmează să faci, îmi doream foarte mult să fiu vocea povestitorului, o voce pe care nu o vezi, dar care te conduce prin poveste. Şi încă îmi mai doresc asta, aşa că o să mă mai încumet să mai spun o poveste. Iar când spun mă încumet, mă refer şi la aspectul financiar. Un aspect important în cazul unui film, pe care trebuie să-l iei în calcul, ca regizor. Revenind la Albastru şi roşu, în proporţii egale, termenul poveste este chiar potrivit. Mă refer la faptul că în "Albastru şi roşu, în proporţii egale" sunt indicii, elemente clare că te afli într-o poveste chiar din prima secvenţă. Şi eu am fost interesată să fac un film care să aibă poată fi asociat cu o poveste, şi aici mă refer mai ales la faptul că personajele din povestea mea se află într-o confruntare şi că unele dintre ele pot fi catalogate drept negative. Către final însă lucrurile se schimbă, dar finalul filmului meu rămâne unul deschis. Eu cred însă că binele triumfă, iar acest final pozitiv se întâmplă şi cu contribuţia spectatorului."  

                                      

"Albastru și roșu în proporții egale" este povestea Anei care aniversează un an de relație cu Ștefan. Altfel de relație, altfel de aniversare și un cadou neobișnuit. Ana este de acord să fie mamă-purtătoare a copilului pe care Ștefan și soția lui nu-l pot avea. Mult prea târziu, Ștefan își dă seama că, de fapt, își dorește altceva. O poveste inspirată din realitate pe care Georgiana a ales-o să o transforme în film: "Voi povesti pe scurt un moment pe care l-am trăit cu o prietenă. O prietenă care timp de câţiva ani a încercat tot ce se poate încerca pentru a avea un copil, de la cele mai banale analize până la teste genetice. Şi împreună am trăit acest moment foarte puternic care pentru mine a devenit şi mai puternic în timp. Prietena mea trebuia să ajungă la spitalul care se ocupa de pregătirea ei pentru fertilizarea in vitro. Era seara târziu, oraşul era destul de liber şi ne-am oprit pentru cîteva secunde într-o intersecţie, câteva secunde care mi-au părut imense. Ne găseam pe o stradă în apropierea spitalului şi, deşi prietena mea fusese de multe ori acolo, pur şi simplu nu mai reuşea să mai găsească drumul. Nu-mi amintesc ca ea să-mi fi spus prea multe atunci, dar i-am surprins o privire pe care nu i-o văzusem. O privire care aduna tot ce simţea. Şi asta pentru că se făcea ora la care trebuia să ajungă la procedură, iar noi continuam să stăm în mijlocul intersecţiei, neştiind încotro s-o luăm."              


Selecţia la Cannes a fost o surpriză pentru Georgiana: "Nu mă aşteptam la asta şi m-a bucurat foarte mult, sigur că o selecţie, şi mai ales una la Cannes, te bucură foarte mult. Dar un regizor nu face film cu gândul la selecţii. selecţionat. Este un demers puţin mai egoist, în primul rând te gândeşti la povestea pe care o spui, nu trăieşti cu gândul la festivaluri. Asta îţi propui în primul rând, ca povestea să ajungă la spectator şi să fie cît mai aproape de ce ţi-ai dorit tu."  Miruna Blidariu, Bogdan Albulescu, Florentina Țilea și Mihaela Popa sunt actorii pe care îi putem vedea în scurtmetrajul "Albastru şi roşu, în proporţii egale", care îi are ca producători pe Alexandra Morariu Buzoianu si Adrian Bulgariu.www.rri.ro
Publicat: 2018-05-20 12:42:00
Vizualizari: 604
TiparesteTipareste