Premiile Natura 2000

premiile natura 2000 Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Biodiversităţii, după ce, în urmă cu o zi, a fost Ziua Europeană Natura 2000, celebrată în Uniunea Europeană pentru a evidenţia cea mai mare reţea coordonată de arii protejate din lume.

Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Biodiversităţii, după ce, în urmă cu o zi, a fost Ziua Europeană Natura 2000, celebrată în Uniunea Europeană pentru a evidenţia cea mai mare reţea coordonată de arii protejate din lume. Reţeaua Natura 2000 şi programul LIFE sunt principalele instrumente de conservarea a patrimoniului natural în Uniunea Europeană. Reţeaua de arii protejate Natura 2000 numără peste 27.500 de situri care acoperă peste 18% din teritoriul Europei şi circa 7% din suprafaţa sa maritimă. Pentru a stimula dezvoltarea proiectelor care au drept scop protejarea mediului, Uniunea Europeană a instituit din anul 2014 premiile Natura 2000. Acestea au fost decernate la sfârşitul săptămânii trecute, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii, la care participat reprezentanţi ai instituţiilor europene, ai mediului academic, ai unor organizaţii non-guvernamentale de mediu şi evaluatori ai proiectelor intrate în finală. 


Cu acest prilej, comisarul european pentru mediu, pescuit și afaceri maritime, Karmenu Vella, a subliniat că reţeaua Natura 2000 este una dintre realizările remarcabile ale Uniunii Europene şi că executivul european a elaborat un plan de acţiune pentru natură, oameni şi economie. Mai mult, oficialul european a subliniat că protejarea naturii are şi un fundament economic: "Aproximativ 4,4 milioane de locuri de muncă depind direct de ecosistemele sănătoase din Europa. Un număr din ce în ce mai mare de locuri de muncă se află în interiorul sau în jurul siturilor Natura 2000. Beneficiile financiare care provin din rețeaua Natura 2000 sunt estimate între 200 și 300 de miliarde de euro pe an. Beneficiile pentru sănătate sunt, de asemenea, semnificative, dând oamenilor accesul la zonele verzi în apropierea locului în care trăiesc."


În siturile Natura 2000 sunt permise activităţi agricole tradiţionale, unele dintre acestea necesare pentru menţinerea peisajelor (de exemplu, pajiştile montane), pentru cultivarea şi obţinerea produselor alimentare ecologice, pentru activităţi de vânătoare şi pescuit.


Premiile Natura 2000 au fost acordate la şase categorii. Premiul  Cetățenilor Europeni a fost acordat "Şcolii de Natură" din nordul Portugaliei, care urmăreşte să îi apropie pe elevi de patrimoniul natural unic în cadrul programului Natura 2000. Premiul pentru conservare a fost acordat organizaţiei BirdLife Ungaria pentru programul de stopare a otrăvirii vulturilor imperiali. Premiul de comunicare a fost acordat unei organiyaţii non-guvernamentale şi agenţiei de presă spaniole EFE pentru campania de informare în hypermarket-uri privind Natura 2000. Premiul "Beneficii Socio-Economice" a revenit dezvolatorilor unui proiect care a urmărit reintroducere păşunatului în 19 situri Natura 2000 din Estonia. Premiul "Interese/percepție de reconciliere" a fost acordat unui ONG din Grecia pentru un proiect de coexistenţă a oamenilor cu urşii bruni. Premiul Cooperare și Rețea transfrontalieră a fost acordat organizaţiei BirdLife care activează în Grecia, Bulgaria şi Marea Britanie pentru efortul de conservare a vulturului egiptean, un proiect care face parte dintr-un amplu plan de acţiune care implică 26 de ţări de pe trei continente. 



www.rri.ro
Publicat: 2018-05-22 12:29:00
Vizualizari: 596
TiparesteTipareste