Atracții în Parcul National Domogled – Valea Cernei

atracții în parcul national domogled – valea cernei Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei este o arie naturală protejată situată în partea sud-vestică a României, pe teritoriile județelor Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj.

Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei este o arie naturală protejată situată în partea sud-vestică a României, pe teritoriile județelor Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj. Încă din anul 1932 se înfiinţează  aici Rezervaţia floristică şi peisagistică Muntele Domogled, una dintre cele 11 rezervaţii din  actualul parc. Peste 58 de ani, în anul 1990, zona devine  Parc Naţional Domogled-Valea Cernei, care se întinde pe o suprafață de peste 61 de mii de hectare. Este o zonă montană, cu peste 30 de trasee turistice, cu multe peșteri, avene, chei, cascade, ponoare, pajiști și păduri bătrâne şi multe rezervații naturale. Este zona preferată a iubitorilor de rafting, dar și o zonă excelentă pentru alpiniști, încântați de pereții abrupți pe care pot face escalade. Aflăm mai multe despre aceasta zonă de la  Mariana Păsărin, specialist în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea "Parcul nostru pune la dispoziția turiștilor un număr foarte mare de atracții, unele chiar cu caracter de unicat, cum ar fi peșterile termale, altele care sunt învăluite în mister și au la bază mai multe legende care explică apariția lor. Avem peșteri termale unice, pentru că nu se mai întâlnesc în altă parte în țara noastră, sunt destul de rare la nivel european și chiar global. Una dintre aceste peșteri  care se poate vizita este Grota cu Aburi, o bijuterie speologică din care ies aburi firebunți prin crăpături. In parc avem și foarte multe forme de relief, fiind o zonă cu mult calcar acesta este ușor erodat dând naștere la foarte multe fenomene. Avem cascade, una dintre ele este Cascada Vânturătoarea care are o cădere a apei de la peste 40 de metri. Apa este vânturată deoarece şuvoiul de apă de sus se loveşte de un prag înainte de cădere. Ce este spectaculos este faptul că turiștii o pot vedea și din spate, pentru că traseul este unul montan care merge spre această cascadă și deci se poate vedea și din față, și din spate. Cealaltă cascadă se numește Cascada Cociului care are o cădere a apei de la peste 120 de metri, este considerată cea mai înaltă din țară, căderea se face în două trepte."


Parcul Național Domogled - Valea Cernei este  unicul parc  din țară care include un întreg bazin hidrografic. Este vorba de bazinul râului Cerna cu toți afluenții săi, iar Valea Cernei este considerată cea mai frumoasă din Carpați.  Are aspectul unui culoar longitudinal ce separă două şiruri de munţi, un defileu lung de 40 de km străbătut de râul Cerna, mărginit de bogate păduri de conifere și foioase. Mariana Păsărin: "Locul de unde izvorăște Cerna se numeşte Izbucul Cernei care are cel mai mare debit din România, debitul este undeva la 1,5 - 2 mc /secundă, dar când plouă abundent poate să ajungă  chiar şi la 10 mc/secundă, este ca o cascadă. Ce este iarăși curios la acest izvor este faptul că are o temperatură constantă în tot timpul anului, 7 grade Celsius, variațiile sunt sub 1 grad. De asemenea, avem și două lacuri de acumulare pe râul Cerna, primul este și cel mai mare care se numeşte Lacul Iovanul - un lac de o rară frumusețe -, iar al doilea este  Lacul Herculane. In zona stațiunii Băile Herculane avem multe trasee. Unul dintre ele duce către Crucea Albă - un obiectiv foarte atractiv și datorită legendelor care stau la baza apariției acestei cruci, pentru că nu se știe cine și în ce moment al timpului au așezat-o pe stânci.  Oricum, de aici se poate vedea o frumoasă panoramă a Văii Cernei."

            

Peste 2000 de hectare de pădure de pe Valea Cernei, declarate patrimoniu UNESCO, sunt incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România.Administraţia parcului  are în plan un program mai amplu de a promova aceste trasee prin materiale promoţionale, precum şi în teren prin stabilirea unor trasee clare pe care turiştii şi grupurile organizate  să poată străbate aceste păduri virgine, care sunt unice în Europa. Tot în această arie protejată găsim şi peste 1100 de specii floristice,iarla nivel peisagistic, Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei se remarcă prin combinaţia armonioasă dintre relieful carstic şi vegetaţie, după cum se spune Mariana Păsărin: "Se poate admira, de asemenea, Pinul Negru de Banat, care  este o specie endemică și emblematică pentru parcul nostru. Este un arbore care crește pe stânci, ceea ce-l face spectaculos. Ne întrebăm oare cum reusește să se hrănească cu rădăcinile în stânci. De asemenea, întâlnim și foarte multe specii submediteraneene,  iar pe traseul  care duce spre  Crucea Albă întâlnim specii rare cum ar fi scumpia (Cotinus Coggygria), alunul turcesc (Corylus colurna), gorunul (Quercus petraea) sau liliacul sălbatic (Syringa vulgaris).  In acest sens, administraţia parcului derulează un proiect pentru crearea unui traseu tematic care să informeze turiștii despre fiecare specie de plantă. Mai avem foarte multe specii endemice, chiar și în peșterile termale avem o specie de mușchi cu caracter de unicat. Avem foarte mulți fluturi, aproape 45% din fauna de lepidoptere este concentrată în parcul nostru, deci aproape jumătate din fluturii țării sunt în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, în condițiile în care parcul reprezintă doar 0,2% din suprafața țării. Un turist spunea că fluturii sunt cam înghesuiți aici...Dintre mamifere avem urs, lup, pisica sălbatică, râs,  avem lilieci mulți în peșteri, pentru că parcul nostru are un număr de 700 de peșteri. Mai avem căprioare, vulpi, iepuri, dar și  scorpioni (euscorpius carpathiann) și vipere cu corn (vipera ammodites, o specie protejată inclusă pe Lista Roșie."


Un obiectiv turistic major al Văii Cernei, descris de mulţi drept unul dintre cele mai sălbatice şi mai spectaculoase locuri din România, îl reprezintă Cheile Corcoaiei. Au o lungime de 300 de metri şi impresionează prin pereţii care depăşesc 100 de metri înălţime şi se apropie până la 5 metri la bază. Este cea mai frumoasă formă de relief de pe Valea Cernei. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-05-31 14:34:00
Vizualizari: 1988
TiparesteTipareste