Jurnal românesc - 30.05.2018

jurnal românesc - 30.05.2018 În cadrul vizitei de lucru pe care o face în Italia pînă joi, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit cu primarul orașului Torino, Chiara Appendino.

În cadrul vizitei de lucru pe care o face în Italia pînă joi, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit cu primarul orașului Torino, Chiara Appendino, și cu Monica Cerutti, consilier pentru politici de tineret, educație, cooperare internațională, egalitate de șanse, drepturi civile și imigrație al președintelui regiunii Piemonte. Principalele teme abordate în discuțiile cu oficialii italieni au fost cursurile de limbă, cultură și civilizație română derulate în prezent în unele școli din Italia, situația comunității românești din regiune, dar și măsurile luate în vederea reinserției socio-profesionale a românilor care doresc să revină în țară. Natalia-Elena Intotero s-a referit și la demersurile pe care autoritățile române le fac la nivel interministerial pentru a stopa fenomenul abuzurilor prin muncă, în special în sudul Italiei, și și-a exprimat preocuparea față de problema numeroșilor copii români, în general foarte mici, care sunt instituționalizați în Italia și apoi dați spre adopție. Un alt subiect abordat a fost campania "Informare acasă! Siguranță în lume!", care a găsit sprijin inclusiv din partea Ambasadei Italiei în România. Totodată, Natalia-Elena Intotero a reamintit că românii formează cea mai numeroasă comunitate de străini din regiunea Piemonte și a salutat buna colaborare dintre autoritățile locale și Consulatul General al României la Torino.


În perioada 25 - 27 mai s-a desfăşurat a treia etapă a proiectului "Descoperă şi Cunoaşte România", ediţia Centenar, dedicată românilor din Ucraina - zona Cernăuţi. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) le-a pregătit celor 50 de etnici români din statul vecin atât vizite la muzee şi monumente istorice, cât şi întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, în judeţele Suceava şi Bistriţa-Năsăud. Etnicii români au vizitat în prima zi Cetatea de Scaun a Sucevei, Complexul Muzeal Bucovina şi Mănăstirea Dragomirna. A doua zi a început cu turul Turnului Dogarilor, urmat de o incursiune la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. Ziua s-a încheiat cu turul Cetăţii Ciceului şi cu o vizită la Mănăstirea Petru Rareş Vodă. Ultima zi a programului pregătit de MRP a inclus deplasări la Casa Memorială Liviu Rebreanu, Casa Memorială George Coşbuc şi la Cetatea Rodnei. "Descoperă şi Cunoaşte România" îşi propune să contribuie la consolidarea dialogului între etnicii români din afara graniţelor, în vederea menţinerii legăturilor identitare româneşti. Ediţiile anului Centenar sunt dedicate comunităţilor istorice şi se desfăşoară în perioada martie - decembrie 2018.


Peste 19% dintre românii în categoria persoanelor apte de muncă - definită ca fiind cuprinsă între 20 şi 64 de ani - locuiau în anul 2017 în alte ţări din UE, se arată în cel mai recent studiu al Biroului de statistică al Comisiei Europene (Eurostat). Documentul arată că 3,8% din cetăţenii UE apţi de muncă locuiau într-o altă ţară membră decât cea de origine. În urmă cu zece ani, media era de 2,5%. Situaţia variază semnificativ între statele membre, de la 1,0% în Germania, la 19,7% în cazul României. Comparativ cu anul 2007, proporţia cetăţenilor români ce locuiesc în alte state UE a crescut cu 12,3 procente. Pe locurile următoare după România sunt Lituania, Croaţia și Portugalia. Persoanele cu educaţie superioară sunt mai mobile decât restul populaţiei. Astfel 32,4% din cetăţenii UE ce locuiesc într-un alt stat membru au studii superioare. 16,9% din românii apţi de muncă care locuiesc în alte state UE au educaţie superioară, comparativ cu un nivel de 16,7% în ceea ce priveşte populaţia României. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-05-30 11:19:00
Vizualizari: 600
TiparesteTipareste