Dana BURALKIYEVA (Kazahstan)

dana buralkiyeva (kazahstan) Când am întrebat-o pe Dana Buralkiyeva de ce a ales să studieze în România mi-a răspuns, glumind, că România a ales-o pe ea.

Când am întrebat-o pe Dana Buralkiyeva de ce a ales să studieze în România mi-a răspuns, glumind, că România a ales-o pe ea. Apoi mi-a povestit că în Astana (capitala Kazahstanului), prima ei opţiune pentru a-şi continua studiile în jurnalism, nu avea atâtea oportunităţi ca la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Adică nu ar fi putut să studieze, în cadrul aceluiaşi program, jurnalism, litere şi scriere creativă. Deşi a petrecut în România doar câteva luni ca bursieră Erasmus, Dana Buralkiyeva s-a declarat încântată atât de profesori, cât şi de colegi. :"Cred că pentru un student este foarte important felul în care ajunge la el materia predată de profesor. Şi pot spune că sunt foarte mulţumită pentru că profesorii pe care i-am întâlnit aici, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, ne livrează informaţia într-un mod foarte interesant. Iar mai important decât orice mi se pare că toată această cantitate de informaţie o putem integra şi folosi în viaţa cotidiană. Cred că acesta este visul oricărui student, să integreze ceea ce studiază în viaţa sa reală. Când am ajuns în România, mi-era teamă că nu mă voi descurca, mă gândeam că nu cunosc limba română şi de aceea nu mă voi putea adapta. Însă am reuşit să fac faţă foarte bine pentru că aici aproape toată lumea vorbeşte engleză. Aşa că am putut comunica foarte bine cu colegii mei, cărora le sunt recunoscătoare pentru că m-au ajutat mult. Am legat şi prietenii, am mers împreuă şi am vizitat împrejurimile din jurul oraşului.  Este foarte important când colegii îţi pot deveni prieteni."                       


Dar nu doar de oameni s-a ataşat Dana Buralkiyeva. După cum ne-a spus, s-a apropiat foarte mult şi de limba română. "Eu sunt bună  vorbitoare de limbă rusă. Dar, pentru că ştiu şi ceva latină, iarlimba română are atâtea legături şi  asemănări cu latina, mi-am dat seama că pot înţelege destul de mult din ce vorbesc oamenii. Şi pot spune că am făcut progrese faţă de început, când am venit în România nu prea înţelegeam ce mi se spune. Dar acum, chiar pot vorbi în limba română şi îi înţeleg pe ceilalţi tot mai uşor. Şi pot percepe şi muzicalitatea limbii române."                                                                                             


Când am rugat-o să ne vorbească despre ce o atrage cel mai mult la România, Dana n-a avut nici o ezitare. Locurile.  "Dacă ar fi să aleg ce îmi place cel mai mult în România, voi spune, în primul rând, că îmi place să călătoresc şi să văd cât mai mult din această ţară. Şi aş dori să menţionez aici că Universitatea ne oferă această oportunitate, de a călători oriunde ne dorim. Am vizitat oraşe ca Bucureşti, Sibiu, Braşov, Suceava, Piatra Neamţ şi am fost foarte încântată. Dar am fost şi la ţară şi mi-a plăcut foarte mult. Consider că aceasta este una dintre cele mai importante experienţe pentru un student Erasmus. Că ne ajută să ne dezvoltăm şi formăm profesional, dar, în acelaşi timp ne oferă oportunitatea de a avea experienţe noi şi de a cunoaşte lumea."


www.rri.ro
Publicat: 2018-05-31 14:41:00
Vizualizari: 859
TiparesteTipareste