Români în lume - 04.06.2018

români în lume - 04.06.2018 Ciclistul român Serghei Ţvetcov a câştigat, duminică, Turul Coreei de Sud. În clasamentul final, Ţvetcov a fost urmat de un kazah şi de un italian.

Ciclistul român Serghei Ţvetcov a câştigat, duminică, Turul Coreei de Sud. În clasamentul final, Ţvetcov a fost urmat de un kazah şi de un italian. Turul Coreei de Sud s-a desfăşurat pe parcursul a cinci etape. Este cea mai importantă performanţă din cariera lui Ţvetcov, născut la Chişinău. El face parte din lotul naţional de şosea al României, însă la nivel de club concurează pentru o echipă din SUA.


Trio-ul JazzyBIT, una dintre cele mai apreciate şi mai ascultate trupe româneşti de jazz, debutează la celebrul club de jazz londonez Pizza Express, într-un concert sprijinit de ICR Londra. JazzyBIT este format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) şi Szabo Zsolt (tobe) şi s-a format în 2012, lansând până acum două albume: "Touch the Sky" (2014) şi "Horizon" (2016). De-a lungul anilor, trupa a primit numeroase premii şi distincţii în România şi în afara ţării, concertând în nouă ţări şi pe două continente, în cadrul unora dintre cele mai mari festivaluri de jazz din lume.


ICR "Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici", Sala cu Orgă şi Compania publică Teleradio - Moldova organizează, în perioada 4 - 8 iunie, o serie de trei concerte, în cadrul proiectului multianual "Muzică românească de pe ambele maluri ale Prutului". Acesta este un proiect al ICR Chişinău, iniţiat în 2014 şi menit să stârnească interesul publicului larg pentru creaţiile celor mai valoroşi compozitori români contemporani, apreciaţi şi cunoscuţi în toată lumea, dar foarte puţin în spaţiul românesc. Concertele fac parte din Festivalul Internaţional "Zilele Muzicii Noi" la Chişinău.


Filmul românesc "Soldaţii. Poveste din Ferentari" (2017), regizat de Ivana Mladenovic, a fost selectat de organizatorii israelieni ai festivalului Internaţional de film programat până pe 9 iunie la Cinemateca din Tel Aviv şi este prezentat în premieră în Israel. Pelicula a avut o proiecţie pe 2 iunie şi va mai avea una pe 5 iunie. Adaptare a romanului omonim scris de Adrian Schiop, "Soldaţii. Poveste din Ferentari"  ni-l prezintă pe Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de iubita lui, care se mută în Ferentari să se documenteze pentru un doctorat despre manele. Producţia a primit, în 2017, în Spania, o menţiune specială din partea juriului Festivalului de Film de la San Sebastian. Tot in 2017, în Belgia, lungmetrajul a fost recompensat cu Prix Decouverte la Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur.


Pe 7 iunie, la Bucuresti, va avea loc vernisajul expozitiei Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear. Aceasta cuprinde lucrări noi al căror punct de plecare se află în Arhiva de Fotografie de Presă Minerva, ce conține imagini realizate de fotojurnaliștii de la ziarele clujene Făclia și Igazság între 1960 și 1990. Prin intermediul artelor vizuale, al muzicii și al producției intelectuale, proiectul urmărește o anumită situație social-politică din trecutul României. Este prima expoziție de această amploare dedicată cercetării artistice contemporane bazate pe Arhiva de Fotografie de Presă Minerva și reprezintă o încercare de a da înapoi artei vocea politică de care a fost privată.


www.rri.ro
Publicat: 2018-06-04 11:16:00
Vizualizari: 699
TiparesteTipareste