Sezon estival la Mamaia

sezon estival la mamaia Mamaia este una dintre cele mai cunoscute staţiuni de pe litoralul românesc. Aici sunt organizate cele mai mari festivaluri şi veţi întâlni cei mai buni DJ, alături de care distracţia continuă până dimineaţa în cele mai luxoase cluburi.

Mamaia este una dintre cele mai cunoscute staţiuni de pe litoralul românesc. Aici sunt organizate cele mai mari festivaluri şi veţi întâlni cei mai buni DJ, alături de care distracţia continuă până dimineaţa în cele mai luxoase cluburi. Ofertele de cazare sunt variate, iar cele de petrecere a timpului liber includ atât obiective din imediata apropiere: telegondola, parcul acvatic, cât şi excursii în Dobrogea sau Delta Dunării.


Însă, pentru o mai bună cunoaştere a destinaţiei, vă propun o călătorie în timp. Acum 112 ani se deschidea primul sezon estival în Mamaia, mai exact în 1906. Proiectele din anul anterior, din 1905, au stat la baza unei staţiuni care a avut din start câteva caracteristici interesante, spune Răzvan Victor Pantelimon, lector universitar doctor în cadrul Universităţii Ovidius, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice. "Ea este rezultatul viziunii unor persoane foarte importante. Pentru început, inginerul Anghel Saligny construia o serie de edificii edilitare şi de infrastructură. Este vorba despre celebrul pod peste Dunăre. Odată cu lărgirea portului Constanţa, acesta a avut ideea de a construi o staţiune de băi, cum se numea atunci, în apropierea oraşului Constanţa. Un alt vizionar care are un rol foarte important este primarul din acea perioadă, Ion Bănescu. El a avut un mandat scurt, de doi ani, 1905-1907. Consiliul local al oraşului aproba în 1905 concesionarea unei zone în nordul oraşului Constanţa, care era, iniţial, un mic sat pescăresc. Apoi începeau lucrările staţiunii cunoscute astăzi sub denumirea Mamaia."


Încă de la început, staţiunea a avut un caracter internaţional, deoarece, de exemplu, planurile peisagistice şi modul de organizare îi aparţin unui  francez,  Edouard Redont, care creează planurile şi schiţele de transformare a plajei în parcuri, continuă Răzvan Victor Pantelimon.  "Prima hartă a staţiunii Mamaia e realizată în Franţa, în decembrie 1905, de către Serviciul Arhitectură şi Peisagistică al Primăriei din Paris. Tot în Franţa, tot la Paris, la începutul anului 1906, se execută o mie de exemplare de fotografii ale plajei. Inaugurarea oficială a staţiunii Mamaia are loc în august 1906, când două trenuri pleacă din Constanţa. Această inaugurare are loc în prezenţa cetăţenilor simpli şi cetăţenilor epocii. Este interesant că s-a construit şi o linie de cale ferată între vechea gară din Constanţa şi staţiune, cu o lungime de peste opt km. Succesul a venit repede. Statisticile ne arată că, în câteva luni, în 1906, peste 45.000 de vizitatori au venit în Mamaia. Este un succes, având în vedere că, în acel moment, oraşul Constanţa avea în jur de 12.000 de locuitori."


În decursul timpului, staţiunea Mamaia a cunoscut şi perioade de regres. Prima dintre acestea a fost înregistrată în timpul Primului Război Mondial şi imediat după aceea. Răzvan Victor Pantelimon, lector universitar doctor în cadrul Universităţii Ovidius, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice. "Putem spune că a fost o decădere până în anii '20, când se reiau construcţiile. Este construit Palatul Regal începând cu 1920, după planurile unui arhitect italian, Mario Stoppa. Staţiunea cunoaşte o perioadă înfloritoare în anii '30. Se construieşte cazinoul, primul mare hotel, Rex. Este interesant că, în 1934, erau în jur de 12.000 de vizitatori din ţările din jur: Polonia, Ungaria, Cehoslovacia. Ulterior, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi după aceea, prin anii '50, staţiunea cunoaşte un nou regres - este lăsată în paragină, pentru ca, începând cu anii 60 să se implementeze o nouă politică de dezvoltare a staţiunii Mamaia, care va duce la creşterea numărului de turişti străini. Putem spune că ea devine cunoscută internaţional în 1968, Miguel Angel Asturias, laureat al Premiului Nobel, din zona Americii latine, citează zona şi spune că Mamaia rivalizează cu orice staţiune de pe Coasta de Azur, de pe riviera italiană sau de pe plajele Floridei. După anii 90, a intrat din nou într-un con de umbră, iar creşterea s-a înregistrat din nou după anii 2000."


Ar fi de menţionat că staţiunea Mamaia a fost şi sediul postului Radio Vacanţa, cu programe în principalele limbi de circulaţie internaţională. Celebrul post de radio înregistrat un mare succes în perioada regimului comunist din România prin programele sale de divertisment. După anul 2.000, staţiunea s-a dezvoltat foarte mult, confirmă Ştefan Necula, directorul unei agenţii tour-operatoare de pe litoralul românesc.  "Am reuşit să împăcăm toate tipurile de turişti, având oferte în unităţi all inclusive, dar şi în boutique hoteluri. Apreciem că va fi o destinaţie din ce în ce mai căutată de către turiştii străini. Începe să fie o deschidere tot mai mare către festivaluri, acest lucru atrăgând turiştii străini, ei fiind obişnuiţi să găsească pe litoral astfel de evenimente. Un eveniment de referinţă ar fi Neversea, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din estul Europei. Cred că şi excursiile pe care le organizăm şi le introducem în pachetele turistice sunt de bun augur pentru promovarea staţiunii. Vrem ca turiştii să nu stea numai pe şezlong, ci să încerce să înveţe câte ceva din cultura locului în care ajung."


Mamaia nu e neapărat o destinaţie exclusivistă, continuă Ştefan Necula.  "Tarifele din staţiune sunt diferite. Sunt şi unităţi de două stele, pentru un buget redus, dar există şi unităţi de patru şi cinci stele, cu preţuri pe măsura serviciilor prestate. Ele chiar oferă servicii comparative cu cele din vestul Europei. Reacţiile primite din partea turiştilor după încheierea sejurului au fost pozitive. Ultimele de care-mi amintesc sunt din perioada 1 mai, când turiştii au luat cu asalt cluburile din nordul staţiunii. După cum se ştie, distracţia a fost la cote înalte. În data de 1 mai au venit foarte mulţi turişti din Marea Britanie, din Germania, din Italia, mulţi dintre aceştia fiind însoţiţi de către români care au promovat staţiunea. Îi aşteptăm cu braţele deschise pe turiştii dornici să vadă staţiunea Mamaia şi să simtă vibraţia acestui loc. Hotelurile, restaurantele, cluburile, dar şi facilităţile de pe plajă sunt deja pregătite."


Iată aşadar o staţiune cu un istoric bogat şi cu un prezent bogat în evenimente şi oferte. Contactaţi-vă chiar acum operatorul de turism pentru o ofertă personalizată şi rămâneţi alături de noi. Vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-06-07 13:48:00
Vizualizari: 41
TiparesteTipareste