Jurnal Românesc - 06.06.2018

jurnal românesc - 06.06.2018 Cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Canada fără viză vor putea solicita acordarea autorizaţiei electronice de călătorie numai în baza unui paşaport simplu electronic, cu date biometrice.

Cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Canada fără viză vor putea solicita acordarea autorizaţiei electronice de călătorie numai în baza unui paşaport simplu electronic, cu date biometrice. Măsura a intrat în vigoare pe 6 iunie, precizează MAE de la Bucureşti. Autorizaţiile obţinute începând cu data de 1 decembrie 2017, în baza unor paşapoarte simple temporare sau paşapoarte simple nebiometrice, vor fi anulate de către autorităţile canadiene, care urmează să îi notifice individual pe cetăţenii români aflaţi în această situaţie, prin intermediul adresei de e-mail furnizate la momentul solicitării autorizaţiei. Totuşi, permisele de studii sau de muncă obţinute începând cu data de 1 decembrie 2017, în baza paşaportului simplu temporar sau simplu nebiometric, rămân valabile. 


Românii din Diaspora nu sunt interesaţi doar de câştigul material, ci şi ca România să le ofere servicii de calitate pentru a se întoarce acasă, a afirmat, miercuri, în cadrul unui forum de specialitate, Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni. "În ultimii ani, datorită eforturilor tuturor administraţiilor locale, coroborate cu Guvernul, foarte multe localităţi au beneficiat prin intermediul fondurilor europene şi al fondurilor guvernamentale de reabilitări a infrastructurii şi mă refer aici la drumuri, apă, canalizare, şcoli, spitale. Este foarte important ca românii noştri plecaţi peste hotare să fie informaţi cu privire la progresele din fiecare localitate. Astfel, ne-am propus prin noul Cod administrativ ca fiecare localitate din România să poată crea o relaţie directă prin intermediul propriilor site-uri', a declarat ministrul Intotero. Ea a mai spus că România se confruntă cu lipsa forţei de muncă, dar la nivelul Guvernului se lucrează la identificarea politicilor menite să-i încurajeze pe românii plecaţi peste hotare să se întoarcă acasă.


Migraţia este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă România în acest moment, alături de lipsa infrastructurii. Cu toate acestea, ca în orice problemă, există o oportunitate: întoarcerea românilor ar putea aduce un bagaj civic care să schimbe mentalităţi, s-a spus în cadrul prezentării proiectului RePatriot, iniţiat de fundaţia Romanian Business Leaders (RBL).Problema nu este doar că o parte din români au plecat, ci că pleacă tot timpul oameni, iar ritmul de întorcere este foarte redus, statisticile şi prognozele aratând destul de prost. Criza forţei de muncă este mai gravă decât cea economică, care dispare în câţiva ani, în schimb depopularea României este foarte gravă, oamenii iau greu hotărârea de a se mai întoarce, a declarat Marius Bostan, iniţiator RePatriot. Acest program încurajează întoarcerea românilor în ţară, în vederea practicării antreprenoriatului. RePatriot oferă consultanţă în legătură cu capitalul necesar afacerii, oportunităţile din România, posibilităţile de accesare a fondurilor rambursabile sau nerambursabile, dar şi experienţa partenerilor fundaţiei Romanian Business Leaders din România. 3,4 milioane de români ar fi plecat din ţară în ultimii 10 ani. În această perioadă, ei au trimis acasă 55 de miliarde de euro.


www.rri.ro
Publicat: 2018-06-06 11:26:00
Vizualizari: 626
TiparesteTipareste