Cetatea Alba Iulia

cetatea alba iulia Continuăm seria materialelor dedicate concursului nostru cu premii, "Alba Iulia - oraşul Unirii".

Continuăm seria materialelor dedicate concursului nostru cu premii, "Alba Iulia - oraşul Unirii". Astăzi, pătrundem în Cetatea Alba Iulia, care este alcătuită din şapte bastioane şi prezintă toate elementele de fortificaţie adaptate tehnicii militare ale timpului. Intrarea se face prin şase porţi, majoritatea decorate cu statui şi reliefuri. Gabriel Ristoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, ne vorbeşte despre istoria bogată a locului, care începe însă cu mult înainte de perioada medievală. "În epoca romană, într-o anumită perioadă, în funcţie de împărţirea administrativă a Daciei, Apulum, anticul oraş Alba Iulia, a fost capitala Daciei Romane. Aici se văd urmele singurei legiuni romane care a stat în toată perioada dominaţiei romane în Dacia, Legiunea a XIII-a Gemina. Aceasta a lăsat în urma ei un castru, peste care s-a construit apoi cetatea medievală. Tot aici avem două oraşe romane ridicate la rang de colonia, un caz unic în România. Începând cu secolul al XII-lea este cel mai bogat oraş din Dacia, fiindcă aici se strângeau cele mai importante bogăţii ale Daciei pentru Roma. De altfel, la jumătatea secolului al III-lea apare o inscripţie care îi alocă oraşului Apulum epitetul de Crisopolis - Oraşul de Aur, tocmai datorită bogăţiei care exista aici. Iată un motiv pentru care iubitorii de artefacte romane ar trebui să vină la Alba Iulia."


O parte din castru a fost restaurat, continuă Gabriel Ristoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. "Avem poarta Principalis Dextra, care poate fi văzută. Avem o parte din Via Principalis şi o parte din Principia Castrum, restaurată şi accesibilă pentru toţi turiştii. Bineînţeles, muzeul nostru rămâne gazda celor mai importante artefacte romane de la Apulum, dar şi din Dacia. Apoi, în Evul Mediu, într-o perioadă scurtă de timp, Alba Iulia a fost capitala voievodatului Transilvaniei şi, apoi, a Principatului Transilvaniei. În cetatea Alba Iulia putem vedea biserica romano-catolică cu hramul Sf. Mihail. Este cel mai reprezentativ monument de arhitectură medievală din Transilvania. Aici se poate vedea cel mai vechi element sculptural romanic din România, cea mai veche construcţie renascentistă din România. Practic, această catedrală este un curs complet de arhitectură medievală în Transilvania. Se pot vedea toate stilurile, de la romanic, la baroc. În interiorul catedralei se găsesc şi mormintele principilor Transilvaniei."


Catedrala ortodoxă a fost edificată după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, tot în incinta cetăţii. Monumentul se deosebeşte prin arhitectura sa de celelalte monumente religioase prin faptul că împrumută din caracteristicile arhitecturii de la sud de Carpaţi, completează Gabriel Ristoiu directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.  "După cucerirea Transilvaniei de către imperiul austriac, se va construi o mare cetate în stil Vauban, după planurile arhitectului Giovanni Morando Visconti, care s-a stins în Alba Iulia şi al cărui mormânt se află în catedrala romano-catolică. Este cea mai mare cetate Vauban păstrată din România. Mai există în vestul României una, la Timişoara, mai mare, dar din care s-a păstrat un singur bastion. Câteva elemente o fac unică în peisajul cetăţilor bastionare din Europa. Avem o serie de ornamente baroce pe colţurile bastioanelor. Patru din cele şase porţi sunt ornamentate în stil baroc, caz unic. În timpul construcţiei, rolul defensiv al cetăţii s-a pierdut, fiindcă turcii erau deja alungaţi la linia Dunării, iar cetatea din Alba a devenit o cetate mai mult administrativă. De fapt, ea n-a fost asediată decât în 1849 de către revoluţionarii maghiari. Poarta a treia, cea mai spectaculoasă, este un adevărat monument al artei baroce din Transilvania. Ea a costat circa 60.000 de guldeni de aur, parte din cele două milioane de guldeni de aur, costul total al ridicării acestei cetăţi."


Începând din mai şi până în septembrie, pe lângă spectacolul schimbării de gardă, puteţi participa şi la o serie de alte evenimente. De exemplu, Festivalul Apulum, circa 200 de actori nu doar din România, ci şi din Polonia şi Ungaria, care fac o serie de demonstraţii militare de epocă: lupte între daci şi romani, între romani şi barbari. Apoi, sunt multe spectacole contemporane: festival de teatru, de folk, de modă, iar accesul la spectacolele din cetate e gratuit. 



www.rri.ro
Publicat: 2018-06-09 10:29:00
Vizualizari: 1079
TiparesteTipareste