Delegaţia Comisiei de la Veneţia în România

delegaţia comisiei de la veneţia în românia Experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional vor elabora un raport definitiv în octombrie despre legile Justiţiei din România.

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia, organismul de specialitate consultativ al Consiliului Europei în materie constituţională, s-a aflat, timp de două zile, la Bucureşti. Agenda vizitei de lucru a fost una extrem de încărcată, atât la propriu, cât şi la figurat. Experţii independenţi au avut întâlniri cu reprezentanţii a numeroase instituţii importante ale statului - cu preşedintele Klaus Iohannis, la Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, la Biroul procurorului general, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii, cu reprezentanţi ai Parlamentului, precum şi cu asociaţii ale judecătorilor şi procurorilor şi cu organizaţii ale societăţii civile. 


Şeful statului şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei solicitaseră opinia acestor specialişti pe tema modificărilor aduse la cele trei legi ale Justiţiei: organizarea judiciară, funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv statutul judecătorilor şi procurorilor. Experţii din cadrul Comisiei de la Veneţia au ascultat, timp de două zile, păreri diametral opuse, ce divizează profund puterea şi opoziţia din România şi, implicit, societatea în ansamblul său. Pe baza informaţiilor culese, ei urmează să elaboreze un raport preliminar în luna iulie, iar pe cel definitiv în octombrie


Preşedintele Comisiei parlamentare speciale care s-a ocupat de legile Justiţiei, social-democratul Florin Iordache, este de părere că raportul nu va altera substanţa actelor normative, aşa cum au fost ele modificate: "Lămuririle pe care dumnealor le-au primit, materialul pe care noi l-am înaintat şi care vine să rezolve foarte multe din neadevărurile care s-au spus în spaţiul public îi vor ajuta pe reprezentanţii Comisiei de la Veneţia atât în această opinie preliminară, cât şi în opinia finală din toamnă, să facă cele mai bune observaţii şi să constate că aceste trei legi ale Justiţiei sunt în concordanţă şi cu opiniile exprimate de Comisie, şi cu deciziile Curţii Constituţionale." 


Liberalii, în opoziţie, îşi exprimă, în schimb, scepticismul cu privire la modul în care puterea PSD-ALDE va ţine cont de raportul final pe care îl va prezenta Comisia de la Veneţia, dat fiind stadiul în care se află legile. Senatorul PNL, Alina Gorghiu"Acum, stadiul este aproape de finalizare şi le va fi destul de greu să se încadreze într-un calendar accelerat, astfel încât să poată emite un raport de care ţara vizată, în speţă România, să ţină cont." 


În timp, opoziţia de dreapta a criticat, la unison cu o parte a presei şi cu unele organizaţii civice, că prin rapiditatea cu care au fost modificate cele trei acte normative, coaliţia guvernamentală încearcă să stopeze lupta anticorupţie şi să-şi subordoneze magistraţii. Puterea susţine, în contrapartidă, că legile nu mai fuseseră demult modificate şi că, din justiţie, nu lipsesc abuzuri şi încălcări ale statului de drept. Ea mai acuză existenţa unei structuri nelegitime, subterane denumite generic 'statul paralel', care ar parazita instituţiile statului şi ar influenţa decizii ale magistraţilor. Cine are dreptate?www.rri.ro
Publicat: 2018-06-13 12:14:00
Vizualizari: 87
TiparesteTipareste