Senatul adoptă modificări ale Codului de Procedură Penală

senatul adoptă modificări ale codului de procedură penală Senatorii au votat în plen Codul de procedură penală. Camera Deputaților este for decizional.

Senatul României a adoptat miercuri, cu 74 de voturi pentru şi 28 împotrivă, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, propunerea de modificare a Codului de procedură penală. 


Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, la putere, nu a fost votat de reprezentanţii PNL şi USR, de opoziţie. Senatorii au aprobat toate modificările propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache


Prin proiectul de lege, Codul de procedură penală este pus în acord cu 18 decizii ale Curţii Constituţionale şi transpune în legislaţia naţională două directive ale Uniunii Europene privind prezumţia de nevinovăţie şi confiscarea extinsă. Printre modificări se regăseşte şi cea referitoare la distrugerea probelor unei înregistrări obţinute ilegal. Unul dintre cele mai controversate amendamente prevede că rejudecarea dosarului poate fi cerută, dacă judecătorul nu a semnat sau redactat decizia


Opoziţia a criticat modificările aduse Codului şi a arătat că se schimbă paradigma din legislaţia penală, adică, dacă până în acest moment, victima era în centrul atenţiei, de acum - spune tot opoziţia - infractorul va sta în centrul politicii penale. Senatorul liberal Alina Gorghiu consideră că modificările vor conduce la o bulversare a activităţii din domeniu. Alina Gorghiu: "Cele mai multe dintre aceste modificări reprezintă soluţii menite să îngreuneze activitatea instanţelor şi a parchetelor şi care evident, într-un termen relativ scurt, în eventualitatea adoptării lor, vor conduce la o reală bulversare a activităţii organelor judiciare şi în mod ireversibil la slăbirea justiţiei din România". 


În replică, social-democraţii au respins acuzaţiile opoziţiei şi au amintit că discuţiile îndelungate şi transparente din Comisia parlamentară specială au generat modificări care pun în acord legislaţia cu deciziile Curţii Constituţionale şi cu directivele Uniunii Europene. Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Robert Cazanciuc: "Nu cred că avem de ales, cel puţin noi, de la PSD. Dacă PNL-ul vrea să aibă de ales să nu respecte deciziile Curţii Constituţionale, am văzut că e o preocupare în ultimul timp de a găsi soluţii să nu respecte deciziile Curţii Constituţionale. Noi căutăm soluţii să respectăm deciziile Curţii Constituţionale. Nu putem să stăm pasivi şi să nu facem nimic, pentru că am fi în contradicţie cu raţiunea de înfiinţare a acestei comisii. Noi am ales ca drepturile fundamentale să nu fie un moft". 


După adoptarea de către Senat a modificărilor la Codul de Procedură Penală, proiectul de lege merge spre dezbatere la Camera Deputaților, care este  for decizional în acest caz.



www.rri.ro
Publicat: 2018-06-14 12:40:00
Vizualizari: 823
TiparesteTipareste