Parcul Național Munții Măcinului

parcul național munții măcinului Iubitorii naturii care ajung în Dobrogea au posibilitatea de a vizita Parcul Național Munții Măcinului din județul Tulcea - o arie protejată de o frumusețe aparte.

Iubitorii naturii care ajung în Dobrogea au posibilitatea de a vizita Parcul Național Munții Măcinului din județul Tulcea - o arie protejată de o frumusețe aparte. Parcul a fost declarat Rezervație a Biosferei în anul 1998, fiind singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice stepei se întâlnesc alături de păduri submediteraneene și balcanice. Este parte integrantă a Reţelei Natura 2000, şi este singurul parc naţional din Europa constituit pentru protecţia şi promovarea biodiversităţii din bioregiunea stepică.

            

Munții Măcinului sunt cei mai vechi și mai arizi munți din România unde se află aproape 70% din tipurile de roci cunoscute, plante care răsar din uscăciunea pământului, păsări  reprezentative  pentru alte țări dunărene și multe specii rare. Zona este și o verigă importantă pe căile de migrație ale păsărilor care urmează cursurile râurilor Prut și Siret.  Este singurul loc din Europa unde poate fi observat cel mai mare număr de specii de păsări răpitoare, şi anume 29. De altfel, datorită bogăției ornitologice, Munții Măcinului au fost incluși în "Lista zonelor importante pentru păsări din Europa". Viorel Roșca este directorul Parcului Național Munţii Măcinului și ne  prezintă acest laborator al naturii "Sunt 181 de specii de păsări, pentru că aici geomorfologia locală, alternanța dintre văi și crestele ascuțite, curenții ascendenți constituie un paradis pentru păsările care utilizează acești curenți în planarea lor și în căutarea de hrană. Poți admira foarte multe specii rare, periclitate, care pot fi  văzute în alte zone ale Europei doar în cărțile de specialitate. Avem foarte multe acvile, acvila ţipătoare mare (Aquila clanga), acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina),  șerparul (Circaetus gallicus), uliul cu picioare scurte (Accipiter brevipes), șoimul dunărean (Falco cherrug)  - o specie pe cale de dispariție. Această pasăre are în aceșți munți patru cuiburi, din care trei cuiburi au avut  pui în acest an. Deci aici sunt  condiții deosebite de trai pentru această specie. Alături de șoimi, avem  multe specii de păsări mici, pe lângă cele răpitoare, cum ar fi pietrarul sur (Oenanthe isabelina) pentru care japonezii vin de la mii de km, le fotografiază și se miră că avem atât de multe exemplare. Regina acestui ținut stepic este broasca țestoasă dobrogeană (Testudo graeca), peste 4000 de exemplare monitorizate te așteaptă la tot pasul. Uimitor este că, mergând călare, deseori poți vedea în ulucile naturale, rezultate din desprinderea stâncilor de granit, broaştele care vin să se adape. E un spectacol unic. Tot din categoria reptilelor face parte și balaurul dobrogean (Elaphe sauromates), care ajunge până la 3 metri, este un șarpe neveninos care se găsește printre stânci și mărăcinișuri, dar este  foarte pretențios, vrea multă liniște.  In Parcul Național Munții Măcinului mai avem șopârlița de frunzar (Ablepharus kitaibelii) o specie rară,gușterul (Lacerta viridis ) - este una dintre cele mai frumoase vietăți din  țara noastră, cu un colorit extraordinar".

           

Dintre ecosistemele prezente în această zonă amintim: păduri, tufărișuri și pajiști, râuri, mlaștini, stâncării și grohotișuri, situri arheologice. Munţii Măcinului reprezintă singurul loc din Dobrogea unde trăieşte cerbul carpatin, a cărui populaţie a crescut în ultimii ani la 160. Căpriorul și mistrețul sunt alte specii de mamifere care populează zona, iar în ultimii ani a apărut și s-a înmulțit șacalul (Canis aureus), principalul prădător al mamiferelor din parc.  Dacă ne referim la plante, în Culmea Pricopanului - creastă secundară a munților Măcin și foarte spectaculoasă datorită formațiunilor geologice - se întâlnesc 27 de specii cunoscute numai în Dobrogea, alte 72 fiind protejate ca specii rare sau vulnerabile. Printre plantele deosebite se găsesc unele care cresc chiar din piatră, potrivit specialiștilor, acest fapt fiind datorat rocilor magmatice care au un conținut bogat de substanțe nutritive. Viorel Roșca ne prezintă alte monumente ale naturii din Parcul Național Munții Măcinului: "Sunt peste 1900 de specii de plante, deci peste jumătate din flora din România. Primăvara am avut ghiocei, două specii de ghiocei care se găsesc numai aici: Galanthus picatus  este ghiocelul cu frunze îndoite și Galantus elwesii - ghiocelul grecesc. Mai avem brânduşa vărgată de stepă (Crocus reticulatus), iriși rari, cum ar fi  stânjenelul de stâncă (Iris reichenbachii) sau stânjenel de stepă (Iris pumila), ciucușoara de stâncă (Alyssum saxatile) - un mic subarbust cu un colorit extraordinar de un galben intens,  clopoțelul  dobrogean (Campanula romanica)  o altă specie endemică pe care o avem și pe sigla parcului. Planta se dezvoltă pe terenurile stâncoase având un sistem special de adaptare la codițiile extreme, pentru că Muncii Măcinului sunt și cei mai arizi munți din țară. Mai avem laleaua pestriță (Fritillaria Meleagris) cu foarte multe exemplare, care este întâlnită în special în poieni, dar și asociaţia vegetală talpa leului-sâmbovină, care nu se mai găseşte nicăieri în ţară sau lume. Avem două specii de bujori: bujorul dobrogean și bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia) - un bujor adaptat cu frunze aproape filiforme ca să nu piardă apa -, milițeaua dobrogeană (Silene compacta) sau gușa porumbelului (Silene Vulgaris) sunt alte plante interesante. Dintre arbori avem Fagus taurica - o specie de fag care vegetează la altitudini de 155 de metri, față de alte specii de fag care se găsesc la altitudini de peste 700 de metri. Pe 155 de hectare avem  o suprafață compactă cu acest fag ce atinge diametre de doi metri și înăltimi de  40 de metri".


De câțiva ani, în comuna Greci se găsește Centrul de Informare al Parcului Național Munții Măcinului, care găzduiește expoziţii permanente cu biodiversitatea din zonă, dar și expoziții temporare care promovează tradițiile  minorităților din această parte a ţării. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-06-29 15:05:00
Vizualizari: 506
TiparesteTipareste