Pierderi umane şi pagube materiale după inundaţii

pierderi umane şi pagube materiale după inundaţii Situaţia în România revine la normal - avertizările de fenomene meteorologice periculoase au încetat.

După zile în şir în care institutele de profil au instituit coduri de ploi, furtuni sau inundaţii mergând până la culoarea roşie - extremă -, situaţia în România revine la normal, iar avertizările de fenomene meteorologice periculoase au încetat. Acum se fac evaluări, în timp ce o parte din forţele Ministerului Afacerilor Interne sunt în continuare în zonele afectate, unde acţionează pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. Precipitaţiile s-au diminuat în intensitate încă de marţi seară, iar situaţia operativă centralizată la nivelul MAI prin Centrul Naţional de Conducere Integrată nu evidenţiază cazuri de persoane care să fie izolate, blocate sau care să necesite intervenţia de urgenţă a salvatorilor.


Dar, din nefericire, pentru o familie din sud-estul ţării ultimele zvâcnirii ale vremii capricioase au avut efecte dramatice - căruţa în care se aflau patru membri ai acesteia a fost luată de viitură, iar numărul celor care şi-au pierdut viaţa în inundaţiile din ultima perioadă a sporit. Între victime se numără şi doi copii de 5 şi, respectiv 7 ani. Tabloul consecinţelor este unul dezolant - case inundate, culturi agricole distruse, oameni disperaţi că şi-au pierdut toată agoniseala de viaţă. După ce, săptămâna trecută, centrul şi estul României au fost cel mai greu încercate de ploi şi inundaţii, a venit rândul câtorva judeţe din partea de sud a ţării să facă faţă precipitaţiilor abundente. Pompierii militari şi jandarmii au acţionat cu toate mijloacele tehnice avute la dispoziţie pentru evacuarea apei din case, subsoluri, curţi, precum şi pentru decolmatarea fântânilor inundate. 


Totodată, salvatorii au intervenit pentru îndepărtarea câtorva arbori, care au căzut pe carosabil şi stâlpi de electricitate. Cele mai multe intervenţii au avut loc în ultimele zile în judeţele sudice Argeş, Gorj şi Vâlcea, care s-au aflat sub cod roşu de inundaţii. Preventiv, aproape 150 de persoane dintr-un oraş din judeţul Vâlcea au fost evacuate, marţi, după ce un râu a rupt digul de protecţie. Şi tot preventiv, în judeţul Sibiu, din centrul ţării, jandarmii şi pompierii au ridicat şase diguri temporare, în timp ce în est, în judeţul Bacău, se acţionează pentru construcţia altuia. Şi capitala s-a confruntat cu efectele ploilor torenţiale, în unele cartiere canalizarea nemaireuşind să facă faţă, astfel că şi cizmele de cauciuc au devenit ineficiente în faţa apei al cărei nivel trecea de genunchi. Autorităţile au intervenit prompt cu ajutoare pentru cei afectaţi, iar Bucureştiul face demersuri pentru a primi sprijin şi de la Uniunea Europeană.


www.rri.ro
Publicat: 2018-07-11 11:45:00
Vizualizari: 809
TiparesteTipareste