Cazanele Dunării

cazanele dunării Astăzi vă invităm să vă bucuraţi de apă şi de un peisaj de vis într-una dintre zonele cele mai frumoase de pe Dunăre: Cazanele Dunării.

Astăzi vă invităm să vă bucuraţi de apă şi de un peisaj de vis într-una dintre zonele cele mai frumoase de pe Dunăre: Cazanele Dunării.


Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munţii Carpaţi, cu o lungime de circa 9 km.


În unele locuri fluviul este mărginit de pereţi verticali, stâncoşi, pe care veţi putea vedea desfăşurându-se un spectacol natural de excepţie. Aici se întâlneşte o mare diversitate de specii, precum fagul de Crimeea, fagul oriental, cărpiniţa, mojdreanul, laleaua galbenă a Cazanelor, ghimpele, brânduşa galbenă, alunul turcesc, păducelul negru sau stânjenelul de stâncă.

 

Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) şi Veliki Strbac (Serbia). Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziţionate între masivele Ciucarul Mic (România) şi Mali Strbac (Serbia). Cazanele Dunării şi masivele Ciucarul Mare  şi Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porţile de Fier. 


Şi cum barcagiii din zonă oferă plimbări fie cu ambarcaţiuni de viteză în care un tur complet poate dura 45 de minute, fie cu ambarcaţiuni lente, care durează aproximativ o oră şi jumătate, l-am invitat pe unul dintre ei să ne spună ce vedem aici. Olguţ Alexandru Alin, din Eşelniţa, ne-a spus:  "Vă invit în această zonă a Cazanelor Dunării pentru o plimbare, pentru vreme bună, pentru relaxare şi voie bună. Pe Cazanele Mici o să intrăm un pic în golful Mraconia, vedem chipul lui Decebal, mănăstirea Mraconia, apoi se merge spre Cazanele Mari unde se vizitează golful Dubovei. Tot pe Cazanele Mari se vizitează peştera Ponicova şi grota Veterani. Bineînţeles, doritorii de drumeţii pot să urce pe Ciucarul Mare, acolo este o belvedere asupra întregului peisaj din zonă."


Într-adevăr, săpat în stâncă, chipul lui Decebal, având dimensiunile 55 m - înălțime și 25 m - lățime, domină cursul apei. După ce vizitaţi mănăstirea Mraconia, cunoscută şi sub denumirea de "Mănăstirea de sub apă", periplul poate continua, cu barca, până la un următor popas situat la baza peretelui de calcar ce flanchează Cazanele Mari. Aici se găsesc două cavităţi: peşterile Gura Ponicovei şi Grota Veterani. Iar barcagiii sunt ghizi documentaţi: (Olguţ Alexandru Alin) "Grota Veterani este formată pe două nivele, primul nivel a fost acoperit de apă la construirea barajului Porţile de Fier I, iar al doilea nivel se poate vizita la pas, există un ghid turistic specializat pus la dispoziţie de Parcul natural Porţile de fier I. Peştera Ponicova traversează muntele intr-o parte în cealaltă cu o lungime de aproximativ 700 metri, şi o lungime totală de 1660 metri, fiind compusă din trei galerii. Poate fi parcursă la pas de doritori, dar necesită încălţăminte adecvată deoarece este inundată şi lanterne pentru că nu e iluminată."


După o relaxantă plimbare cu barca, Dunărea vă invită să vă scăldaţi în apele ei sau să pescuiţi.


Cu speranţa că veţi da curs invitaţiei noastre la Cazanele Dunării, vă aşteptăm data viitoare cu o nouă destinaţie. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-07-11 13:38:00
Vizualizari: 346
TiparesteTipareste