NATO, focus pe Marea Neagră şi Balcani

nato, focus pe marea neagră şi balcani Aşa cum îşi doreşte şi Bucureştiul, summitul NATO de la Bruxelles acordă o atenţie specială flancului estic al Alianţei.

Încă de săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că una dintre priorităţile României la summitul NATO este consolidarea flancului estic al Alianţei. Iar agenda reuniunii la vârf de la Bruxelles promite să-i dea satisfacţie. Doi dintre partenerii din regiune ai aliaţilor, Ucraina, vecină cu România, şi Georgia, participă, în marja summitului, la discuţii distincte, dedicate evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre. Este o premieră pentru cele două foste republici sovietice, ambele supuse, numai în ultimul deceniu, agresiunilor militare prin care se manifestă redeşteptatul apetit teritorial al Rusiei. Deja, la summitul organizat la Bucureşti în 2008, liderii Alianţei salutau aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei, iar miercuri, într-o declaraţie comună, şi-au reiterat decizia de a sprijini cele două state să devină membre. 


NATO a remarcat progresele înregistrate în pregătirile pentru aderare, care întăresc capacităţile de apărare şi interoperabilitate ale Georgiei, şi a subliniat că o Ucraină independentă, suverană şi stabilă este o cheie a securităţii euro-atlantice. Secretarul general, Jens Stoltenberg, a repetat că Alianţa condamnă cu fermitate anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia şi cere Moscovei să-şi retragă trupele şi să înceteze să-i mai sprijine pe rebelii din estul Ucrainei. 


Preşedintele Iohannis nu şi-a ascuns satisfacţia că  "La iniţiativa NATO este o sesiune specială dedicată Mării Negre, la care este invitată şi Ucraina, şi Georgia. Noi credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă a NATO sporită pe zona, pe regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important. Iar Brigada multinaţională va fi mult mai importantă fiindcă ea va deveni o Brigadă cu prezenţă permanentă, deci o brigadă care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră, din întreaga regiune." 


Preşedintele României a mai afirmat că Alianţa trebuie să-şi menţină aşa-numita politică a uşilor deschise, iar România susţine pe deplin decizia NATO de a trimite o invitaţie de aderare Macedoniei de Nord. După Slovenia, Croaţia şi Muntenegru, aceasta ar deveni a patra dintre cele şase republici ex-iugoslave care s-ar alătura aliaţilor. Şi ar constitui, astfel, o garanţie în plus privind stabilitatea Balcanilor, regiune care, acum doar două decenii, a fost scena celor mai sângeroase masacre din Europa post-belică. Şeful statului a mai precizat că este necesară împărţirea echitabilă a sarcinilor în cadrul NATO şi că, în acest context, România îşi doreşte să fie un furnizor de securitate pentru întreaga regiune. Detaliu elocvent, doar 8 din cele 29 de ţări membre ale NATO alocă sau vor aloca, până la sfârşitul acestui an, 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuielile lor de apărare. Iar România e una dintre acestea.


www.rri.ro
Publicat: 2018-07-12 11:30:00
Vizualizari: 657
TiparesteTipareste