Brexit, din nou în atenţia eurodeputaţilor

brexit, din nou în atenţia eurodeputaţilor Uniunea Europeană este în continuare nerăbdătoare să primească propuneri precise din partea Londrei cu privire la post-Brexit.

Uniunea Europeană este în continuare nerăbdătoare să primească propuneri precise din partea Londrei cu privire la post-Brexit. Liderii Uniunii au subliniat, zilele trecute, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, că nu vor accepta niciun proiect care nu va fi convenabil pentru guvernul irlandez. Iar poziţia lor nu s-a schimbat câtuşi de puţin în contextul ultimelor evoluţii de la Londra, după plecarea din guvern a ministrului pentru Brexit, David Davis, şi a şefului diplomaţiei Boris Johnson. 

 

Responsabilii Uniunii Europene fac presiuni asupra Marii Britanii ca aceasta să dezvăluie cât mai repede viziunea sa asupra relaţiilor economice pe care intenţionează să le aibă cu blocul comunitar după Brexit. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat că europenii nu vor accepta niciun proiect care ar putea leza guvernul irlandez:

 

„Cu cât mai repede vom avea o propunere britanică precisă asupra frontierei irlandeze, cu atât mai bune vor fi şansele să finalizăm negocierile asupra Brexitului în acest an. Nu putem să avansăm fără ca un backstop solid să fie prezentat de Marea Britanie şi acceptat de prietenii noştri irlandezi. Aşteptăm acum cu nerăbdare Cartea Albă a Marii Britanii şi sperăm foarte mult că aceasta va aduce claritate, realism şi elanul necesar acestor negocieri” - a declarat Donald Tusk, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

 

Tusk a făcut referire la un document în care Londra va trebui să detalieze obiectivele guvernamentale pentru viitoarea relaţie comercială pe care executivul britanic vrea să o aibă cu Uniunea Europeană după Brexit, programat pentru sfârşitul lui martie 2019. Termenii acestei noi relaţii vor trebui inclusiv să garanteze că nu va avea loc o revenire la frontiera fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, obiectiv împărtăşit pe fond de Londra şi Bruxelles.

 

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Bruxellesul aşteaptă „de luni de zile Cartea Albă” a guvernului britanic şi a subliniat că susţine revendicările exprimate de Dublin în acest dosar:

 

„Însă vreau să spun aici că nu vom accepta ca problema irlandeză să fie izolată într-o asemenea măsură, încât să devină singura problemă încă nerezolvată la sfârşitul negocierilor. Suntem cu toţii irlandezi!”

 

În timpul summitului desfăşurat la sfârşitul lunii trecute la Bruxelles, liderii celor 27 de ţări ce vor rămâne în Uniunea Europeană după Brexit s-au declarat preocupaţi de faptul că nu s-a înregistrat încă niciun progres substanţial în problema frontierei irlandeze, devenită principalul punct de blocaj în negocierile asupra Brexitului.

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-07-12 13:48:00
Vizualizari: 451
TiparesteTipareste