Comisia de la Veneţia, despre legile justiţiei din România

comisia de la veneţia, despre legile justiţiei din românia Duş rece pentru Puterea de la Bucureşti: Comisia de la Veneţia dezaprobă multe dintre modificările aduse legilor justiţiei.

De un şi jumătate, justiţia e tema celor mai pasionale dezbateri publice din România. Coaliţia guvernamentală PSD-ALDE afirmă că, prin modificarea legilor de funcţionare a sistemului şi a codurilor penale, se conformează deciziilor Curţii Constituţionale şi sentinţelor CEDO. Opoziţia de dreapta, societatea civilă şi presa susţin, în schimb, că miza tuturor acestor schimbări este subordonarea magistraţilor şi stoparea luptei împotriva corupţiei şi, în general, a infracţionalităţii. În cele din urmă, părţile au apelat la arbitrajul extern al Comisiei de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, ale cărui avize sunt, în general, respectate de statele membre. Or, într-o primă luare de poziţie, Comisia avertizează că amendamentele aduse celor trei legi privind organizarea judiciară vor submina, cel mai probabil, independenţa procurorilor şi judecătorilor români şi încrederea publicului în justiţie. Experţii Comisiei recomandă asigurarea unui echilibru între puterile preşedintelui, ale Consiliului Superior al Magistraturii şi ale ministerului Justiţiei în procedura de numire a şefilor de Parchete. Ei se mai declară îngrijoraţi de limitarea libertăţii de exprimare a magistraţilor, de crearea unei structuri pentru investigarea activităţii acestora şi de diminuarea rolului CSM ca garant al independenţei sistemului. 


Deşi unele schimbări au fost adoptate în urma deciziilor date de CCR, este dificil de evitat pericolul ca acestea să submineze independenţa sistemului de justiţie şi să creeze efecte negative asupra luptei împotriva corupţiei - avertizează organismul consultativ al Consiliului Europei. Critic virulent al politicilor în domeniu ale stângii, preşedintele Klaus Iohannis afirmă că evaluarea Comisiei de la Veneţia constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei. El susţine că opinia preliminară a acesteia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de CSM şi de magistraţi şi îndreptăţeşte sesizările de neconstituţionalitate şi cererile de reexaminare formulate la aceste legi. 


PNL, prima voce a opoziţiei, solicită Curţii Constituţionale să ia act de raportul preliminar referitor la legile justiţiei, despre care spune că trebuie să fie rediscutate în Parlament. USR şi PMP împărtăşesc acest punct de vedere. În replică, juriştii social-democraţi din Parlament spun că opinia preliminară contrazice părerea opoziţiei şi preşedintelui potrivit căreia legile justiţiei nu trebuie modificate. În plus, aceasta nu este un document oficial şi contrazice chiar un raport anterior al Comisiei de la Veneţia, referitor la standardele europene privind independenţa sistemului judiciar. O opinie politică, extrem de subţire - crede şi liderul democrat-liberal, Călin Popescu Tăriceanu, care e şi preşedinte al Senatului, despre avertismentele experţilor străini. Evaluarea finală a Comisiei de la Veneţia e aşteptată la toamnă. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-07-16 11:15:00
Vizualizari: 693
TiparesteTipareste